Ga naar Content
Noord-Holland

Advies aan provincie: "Aantal Gooise gemeenten van 7 naar 3"

29 augustus 2016, 17.46 uur
Door: · Foto: Marcel Hofman / NH Nieuws

HILVERSUM De gemeenten in het Gooi moeten de komende jaren met elkaar gaan fuseren, zodat er in 2023 nog drie gemeenten over zijn. Dat adviseert Deloitte in een rapport aan de provincie Noord-Holland.

De regio Gooi en Vechtstreek bestaat op dit moment uit zeven gemeenten: Laren, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Weesp, Wijdemeren en Huizen. Volgens het advies moeten dat er de komende jaren drie worden.

Deloitte deed op verzoek van de provincie onderzoek of de gemeenten wel in staat zijn om hun werk te doen en er voor te zorgen dat voorzieningen voor de inwoners op peil zijn. Conclusie is dat bij alle onderzochten gemeenten nu nog wel het geval is.

Weerstand tegen fusie
Uitzondering is Wijdemeren. De gemeente komt slecht uit het onderzoek. De inwoners krijgen te weinig, terwijl ze relatief veel betalen. Dit is volgens de onderzoekers mede het gevolg van bezuinigingen en het toenemend aantal taken, waardoor er veel blijft liggen. Als voorbeeld wordt de aanpak van de Loosdrechtse Plassen genoemd. Dat komt niet van de grond.

Lees ook: Bijna eenderde inwoners Wijdemeren tekent tegen fusie met Hilversum

Wijdemeren zou dan ook op korte termijn moeten fuseren met Hilversum en mogelijk Weesp. Daar is in Wijdemeren veel weerstand tegen. Voor de toekomst zullen ook de andere gemeenten er beter aan doen elkaar op te zoeken, zo is de conclusie. Met als doel dat er over 7 jaar nog drie gemeenten over zijn. De gemeenteraden en Gedeputeerden Staten mogen hun mening hier nog over geven.