Ga naar Content

Nieuwe spoorbrug en verbrede A1 bij Muiderberg: "In de tuin zitten is er niet meer bij"

MUIDERBERG Een bredere A1 en een gloednieuwe spoorbrug. De aanpassingen aan de snelweg en het spoor bij Muiderberg lijken voor iedereen gunstig te uit te pakken. Lijken inderdaad, want volgens tal van Muiderbergers is de geluidsoverlast sinds de aanpassingen flink toegenomen.

Marjolijn Bruurs woont in het centrum van Muiderberg en hoort voortdurend auto's en treinen voorbijrazen. "Het geluid zou gelijk blijven of zelfs verminderen", vertelt ze tegen NH. "Dus we zijn verbaasd." Ze is niet de enige: op de Facebook-pagina Inwoners Muiderberg regent het klachten. 

Lees ook: Primeur op het spoor: eerste trein rijdt over gloednieuwe spoorbrug Muiderberg

Ze vindt de toegenomen geluidsoverlast vooral in de nachtelijke uren bezwaarlijk. "Zeker met deze hoge temperaturen. Normaal heb je je raam open, maar dat kunnen wij dus niet doen, want je hoort continu geraas. Ik voel me bedonderd." 

Marlon van der Meer, die pal langs de snelweg en het spoor woont, vindt de extra decibellen ook overdag een groot probleem. "In de tuin zitten is eigenlijk niet leuk meer. Vroeger zaten we er graag, maar je hoort nu veel te veel." 

Lees ook: Wegwerkzaamheden A1: niet alleen maar kommer en kwel

Het ergste moet nog komen, vreest hij. "Het is de bedoeling dat er straks twintig treinen per uur voorbijkomen, en dat is nog exclusief het goederenverkeer. Dat maakt dus nog veel meer herrie op deze klankkast." Met een decibelmeter in de hand laat hij zien dat de geluidsnormen worden overschreden. "We zijn het haasje."

Geluidswallen
Rijkswaterstraat laat weten dat het de klachten van de Muiderbergers serieus neemt. Zo zullen deskundigen onderzoek doen en worden er de komende tijd nog geluidswallen geplaatst.

Foto: NH Nieuws