Noord-Holland

Slapeloos door de hittegolf? Met deze tips blijf je koel tussen de lakens!

25 augustus 2016, 19.30 uur

Whatsapp

AMSTERDAM Het kwik stijgt vandaag tot boven de dertig graden. Dat zorgt niet alleen overdag voor hete hoofden en klotsende oksels, 's nachts zorgt de hitte ervoor dat je de slaap niet kunt vatten. Wat kun je doen om toch een beetje koel te blijven tussen de lakens?

Slaapdeskundige en neuroloog Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in Boerhaave MC legt uit hoe je toch zo comfortabel mogelijk de nacht doorkomt. "Normaal gesproken koelt je lichaam vanbinnen vanzelf af als je wilt gaan slapen, maar in deze hitte is het geen slecht idee een handje te helpen."

Neem juist een warme douche
Wie denkt dat een koude douche helpt, heeft het bij het verkeerde einde. "Dan vernauwen de bloedvaten, kun je je warmte niet kwijt en kun je niet goed slapen", vertelt Hamburger. "Door voor het slapengaan een glas koud water te drinken en een warme douche te nemen gaan je bloedvaten open staan, waardoor je sneller afkoelt. Een ventilator in je kamer helpt ook. Het briesje zorgt ervoor dat je zweet verdampt, waardoor je verder afkoelt."

Sport niet te laat
Zorg daarnaast dat je niet te laat eet, zo min mogelijk alcohol drinkt en niet meer gaat sporten 's avonds. Volgens Hamburger zorgen al deze dingen voor een snellere stofwisseling, waarbij veel warmte vrijkomt. Hou het dus bij koud water en doe lekker rustig aan in de avonduren voor een optimale nachtrust. 

Hamburger benadrukt dat voldoende drinken sowieso heel belangrijk is. "Wie zijn warmte kwijt wil moet goed kunnen zweten en dat kan alleen als je genoeg drinkt", legt hij uit. "Vooral voor ouderen liggen trombose en andere kwaaltjes op de loer tijdens deze hete dagen."

Whatsapp