Ga naar Content

Weesper visvereniging gedupeerd door dieven buitenboordmotoren

WEESP Dieven hebben de leden van de Algemene Weesper Hengelaars Bond zwaar gedupeerd. Afgelopen weekend zijn van meerdere boten de buitenboordmotoren gestolen en dat is niet de eerste keer.

Door verslaggever Joost Lammers

Op bewakingsbeelden is te zien hoe meerdere mannen vrijdag op zaterdagnacht druk bezig zijn met het demonteren van de buitenboordmotoren en er vervolgens met vier vandoor gaan. Havenmeester Henk Leurs komt er al snel achter dat in totaal vier booteigenaren hun motoren kwijt zijn. "Ik loop hier dagelijks rond en zie het snel als er iets anders is."

Voorzitter van de visvereniging Ton Dalmulder maakte het al een keer zelf mee en leeft mee met de getroffen leden. De schade is enorm. De aanschaf van een nieuwe buitenboordmotor kost volgens hem al gauw twee tot drieduizend euro. "Niet alle leden hebben zo'n grote portemonnee. Het is heel vervelend en een enorme klap."

Spoor van vernielingen
De dieven hebben nog veel meer buitenboordmotoren proberen te stelen, maar dat is niet gelukt. Het spoor van vernieling dat ze achtergelaten hebben is wel groot, zoals bij Mets Prorok. Zijn motor is er nog, maar zonder schade is hij er niet vanaf gekomen. Hij laat zien hoe zijn slot kapot is gemaakt. "Ik krijg het slot zelf niet meer open, want het is volledig ontwricht."

De leden zijn er goed ziek van. Eén van hen overweegt zelfs zijn boot en daarmee zijn vishobby helemaal aan de wilgen te hangen. "Hij is er klaar mee", zegt Ton. Het is dan ook niet de eerste keer dat vissers slachtoffer zijn. Twee jaar geleden was het al raak en ook recent in juni zijn er al twee motoren gestolen. De vereniging hoopt dat de buurt en de politie meer gaan opletten en gaat zelf extra veiligheidsmaatregelen nemen. "We gaan meer licht er opzetten en nog een extra camera ophangen", legt Ton uit.

Vrees voor meer diefstallen
Hij hoopt dat de dieven gepakt worden en in elk geval niet meer terugkomen. Maar helemaal gerust is hij er nog niet op. "Elke keer als ik hier kom, kijk ik of hij er nog is." Hij hoopt dat er nog getuigen zijn die de politie op het spoor van de dieven kan zetten.

Inmiddels is er een klein beetje goed nieuws. Weespers hebben in de buurt van de visvereniging één van de motoren teruggevonden. De dieven hebben die kennelijk achtergelaten.