Ga naar Content

Thijs (18) niet te stoppen: dichtbundel beleeft derde druk

ZAANDIJK Thijs de Lange is in het bezit van een groot talent. Hij is een echte woordkunstenaar. De dichtbundel die hij dit jaar in eigen beheer uitgaf rolt binnenkort voor de derde keer van de drukpers.

Met open ogen en oren loopt Thijs over straat. "Ik zie iets, ik verwonder me en schrijf het op." Dat worden gedichten vol humor, maar ook melancholie schuwt Thijs niet. "Een deel van de oude ziel komt ook in mijn gedichten naar voren."

Meer dan dichter alleen
In de vakantie rijdt hij toeristen rond met een riksja op de Zaanse Schans. "Hier doe ik minder inspiratie op dan je zou denken. Maar de afgelopen tijd heb ik wel wat gedichten geschreven die hier zijn ontstaan. Er lopen hier zoveel verschillende mensen rond." 

Het dichten begon op de middelbare school, waar Thijs zich soms eenzaam voelde. "Dan zat ik in het tussenuur hele bladen vol te schrijven. Het is een goede manier om mijn gevoelens en gedachten te uiten."

Beperking bracht talent voort
Thijs heeft een fysieke beperking. Hij heeft cerebrale parese. Door een tekort aan zuurstof bij de geboorte functioneert het gedeelte van zijn hersenen dat de motoriek aanstuurt niet goed. "Daardoor is het moeilijker om met leeftijdsgenoten mee te gaan als je jong bent. Want iedereen rent en springt, en dan bleef ik toch een beetje achter. En daardoor ben ik meer in mijn hoofd gaan zitten om na te denken over de wereld en over het leven."

Na de zomer gaat Thijs Taal en Communicatie studeren aan de universiteit. In de tussentijd blijft hij dichten. De dichtbundel 'Vrij' wordt in kleine oplages gedrukt. "Ïk heb er nu 56 verkocht en er komen er nog 16 aan." Het is een begin van een serieuze ambitie waarvan Thijs hoopt dat het uitmondt in een plek op het podium. "Dichten is een manier om mij te presenteren aan de wereld. Ik hoop mijn verhalen op podia te kunnen voordragen. Daar ligt mijn passie."

Wie interesse heeft in de dichtbundel kan Thijs een mail sturen [email protected]. De dichtbundel kost 12,50 euro exclusief verzendkosten.