Ga naar Content

Gemeente neemt maatregelen na tweede verdrinkingsdode in korte tijd

BERGEN De gemeente Bergen gaat binnenkort borden en boeien in zee plaatsen die waarschuwen voor muien en uitleggen wat je moet doen als je in gevaar komt.

Nadat in kort tijdsbestek twee tieners overleden zijn doordat zij in problemen kwamen in zo'n mui, besloot NH na te gaan welke maatregelen er worden genomen om soortgelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen. Naast de dodelijke slachtoffers heeft de reddingsbrigade de afgelopen weken namelijk nog eens tientallen mensen die in zeewater in de problemen kwamen moeten helpen.

Lees ook: 15-jarige drenkeling uit Heiloo toch overleden

Op de borden zal in drie talen gewaarschuwd worden dat er rondom de locatie van het bord een mui is. De borden kunnen per dag verplaatst worden en dat is volgens een woordvoerder van de gemeente ook nodig: "Muien wandelen elke dag, daar moet je echt achteraan."

Boeien
Ook gaat de reddingsbrigade een proef doen met reddingsboeien in muien. In Katwijk aan Zee loopt er al zo'n proef om de gevaren van muien te verkleinen en daar lijkt het een succes. Over een week moeten zowel de borden als de boeien geleverd zijn. 

Lees ook: Drenkeling gereanimeerd in Egmond aan Zee

Verder hoopt de reddingsbrigade dat er meer voorlichting komt over de gevaren van de zee. "Als je uit Duitsland komt en je komt je op je hotelkamer, dan liggen daar brochures van de omgeving, maar niks over het bestaan van muien. Daar kunnen we nog een slag slaan."

abc5media_youtube_0

Foto: Gemeente Bergen / Maurice Amoureus