Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Meer betaald ouderschapsverlof voor vaders

9 augustus 2016, 12.57 uur · Aangepast 9 augustus 2016, 21.39 uur
Door: · Foto:

NH PEILT Steeds meer vaders maken gebruik van ouderschapsverlof, blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds 2005 is het aantal mannen dat van deze regeling gebruikmaakt bijna verdubbeld. Maar het aantal mannen dat thuisblijft voor hun kind is nog ver onder het Europese gemiddelde. Moeten vaders net zo lang betaald ouderschapsverlof krijgen als moeders?

Update 16:00 uur:
56% Wil dat vaders net zo veel verlof krijgen als moeders. 44% is het hiermee oneens.
 
Dat ook mannen veel vaker verlof opnemen, is een nieuwe ontwikkeling, schrijft de Volkskrant vandaag. "Deze ontwikkeling toont dat meer vaders betrokken willen zijn bij de opvoeding van hun kinderen en dit zo belangrijk vinden dat zij eventuele financiële gevolgen voor lief nemen'', zegt Peter Tromp, voorzitter van het Vader Kennis Centrum in Utrecht, in de krant.
 
Onder Europees gemiddelde
Maar de Nederlandse vaders hebben nog een lange weg te gaan. Veel vaders zijn bang dat verlof opnemen slecht voor hun carrière is. Maar ook onbekendheid met de regelingen of de afwezigheid van goede kinderopvang worden als redenen genoemd dat Nederlandse mannen niet heel vaak ouderschapsverlof opnemen.
 
Hoe werkt het ouderschapsverlof?
Ouders met kinderen jonger dan 8 jaar kunnen bij hun werkgever aanspraak maken op ouderschapsverlof. Dankzij een nieuwe wet is het sinds 2015 makkelijker geworden om het onbetaalde verlof op te nemen. Ouders hebben per jaar recht op 26 keer het aantal uren dat ze per week werken. Wie 40 uur in de week werkt, heeft dus tot de achtste verjaardag recht op 1.040 uur onbetaald verlof.
 
 
Naar betaald ouderschapsverlof
Vanaf 2017 krijgen vaders ook iets langer kosteloos vrij na de bevalling. Het betaalde ouderschapsverlof gaat dan van twee naar vijf dagen. Vaders hebben nu al recht op drie dagen ouderschapsverlof bovenop de twee betaalde dagen. Vakbond FNV vindt dit veel te weinig. Het ouderschapsverlof is in Nederland onbetaald en dit is volgens de FNV één van de voornaamste redenen om geen verlof op te nemen terwijl ouders daar wel behoefte aan hebben. "Het is in Nederland de hoogste tijd voor betaald ouderschapsverlof", zegt Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV.
 
Wat vind jij? Moeten vaders meer betaald ouderschapsverlof?
 
NH Peilt is de hele dag online en om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio te horen. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]