Ga naar Content
Noord-Holland

'Geheim' zwembad onder Velsertunnel voor noodgevallen

5 augustus 2016, 14.10 uur · Aangepast 5 augustus 2016, 14.22 uur
Door: · Foto: Rijkswaterstaat

VELSERTUNNEL Als er brand uitbreekt in de Velsertunnel heeft de brandweer meer dan genoeg bluswater. In het binnenste van de tunnel die wordt gerenoveerd zit een bassin met water waar de brandweer minstens een uur mee kan blussen.

Het bassin heeft de grootte van een klein zwembad en ligt verscholen in de spelonken van de tunnel. Als de werkzaamheden in de tunnel en aan het bassin straks zijn afgerond, is de hoeveelheid bluswater zelfs verdubbeld, meldt Rijkswaterstaat in een Facebookbericht.

"Om te voldoen aan de nieuwste veiligheidsregels vergroot Rijkswaterstaat de capaciteit van het interne bluswaterbassin in de tunnel naar 120 kubieke meter water", staat er als uitleg bij. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over de sluiting van de Velsertunnel

Voor wie denkt: waarom niet blussen met water in het Noordzeekanaal? Dat water is te zout, legt Rijkswaterstaat uit. "Zout water tast het beton aan. Het zoete regenwater uit de vijvers voldoet wel."

Lees ook: Video: Zo sloop je de Velsertunnel

Het opgeslagen water geeft de brandweer kostbare extra tijd. Terwijl het blussen al is begonnen, kan de brandweer zijn pompwagens aansluiten op twee vijvers bij de tunnelmonden. Deze vijvers zijn de eigenlijke bron van bluswater bij de Velsertunnel.

Lees ook: Taaie Velsertunnel vergt uiterste van slopers: "Een gevecht om elke meter"

Foto: Rijkswaterstaat