Ga naar Content
Noord-Holland

Zó veel suiker zit er in deze alledaagse dingen

1 augustus 2016, 18.02 uur · Aangepast 1 augustus 2016, 18.15 uur
Door: · Foto:

ZAANDAM Albert Heijn maakte vanmorgen bekend de strijd aan te binden met te veel suiker in alledaagse producten. Blijkbaar zit er dus veel suiker in dingen waar je het niet van zou verwachten.

NH zette een aantal alledaagse producten op een rij die elke dag gebruikt worden en waar een hoop suiker in zit. We hebben met standaard suikerklontjes gerekend, die wegen 4,4 gram per stuk.

Lees ook: Albert Heijn bindt strijd aan met suiker

Ter illustratie: in een fles Coca Cola van 1.500 ml, een product dat bekend staat om de hoeveelheden suiker die het bevat, zitten zo'n 36 klontjes suiker. Voor de hoeveelheid suiker in de volgende producten hebben we de voedingswaarden op het etiket gebruikt.

abc5media_image_7

Zo bevat een blik Unox Stevige Tomatensoep van 800 ml liefst 44 gram suiker per blik. Dat is precies 10 klontjes suiker in je tomatensoep.

abc5media_image_5

Ook muesli bevat een hoop suiker. In een pak Quaker Muesli Noten van 450 gram zit 37,3 gram suiker, oftewel 8,5 klontje.

abc5media_image_6

Heinz Tomatenketchup gaat er prat op gemaakt te zijn van échte tomaten. Dat kan wel kloppen, maar er zit ook een hele berg suiker in: liefst 68,4 gram in een fles van 300 ml. Dat is liefst 15,5 klontje suiker.

abc5media_image_0

Als je minder suiker in je drinken wil, is het niet lastig voor te stellen dat je je tot fruitdrankjes als Appelsientje Sinaasappelsap wendt. Dat is echter een misvatting, want een pak van anderhalve liter bevat maar liefst 30,3 klontjes suiker. Maar zes minder dan een fles cola.

abc5media_image_2

Ook pastasaus ontkomt niet aan suiker. Een potje Bertolli zongedroogde tomaat & oregano pastasaus van 400 gram bevat 4,5 klontje suiker.

abc5media_image_3

Sauzenboer Remia is ook niet zuinig met suiker in zijn producten. Een fles Curry Gewürz van 300 ml bevat 14,3 klontjes suiker.

abc5media_image_4

En in een fles Naturel Saladedressing van dezelfde fabrikant zit ook meer suiker dan logisch lijkt: 8,4 klontjes.

abc5media_image_8

Hou je van Aziatisch maar wil je minderen met suiker? Dan is het misschien wel een goed idee om de Go-Tan Teriyaki Woksaus te laten staan. Een flesje van 240 ml bevat namelijk zo'n 7,4 klontjes suiker.

abc5media_image_1

Ook yoghurtproducten die zichzelf heel gezond vinden, bevatten een hoop suiker. Activia bijvoorbeeld, bevat per vier bakjes mango-granen-yoghurt van 125 gram (500 gram in totaal dus) 15,2 klontjes suiker.