Ga naar Content

Bruinvis gespot in grachten Den Helder

DEN HELDER Een opmerkelijk gezicht vanmorgen in de Helderse grachten. Voorbijgangers spotten daar op de hoek van de Zuidstraat en Weststraat een heuse bruinvis.

Ook bij kennis- en opvangcentrum SOS Dolfijn werden ze vanmorgen verrast door het nieuws. "Dit is iets dat we niet vaak horen", vertelt directeur Eligius Everaarts. "Het dier moet via de sluizen Den Helder binnen zijn komen zwemmen."

Niet vangen
Een aantal collega's van Everaarts is dan ook onderweg naar Den Helder in de hoop een glimp van het beest op te vangen. Als de bruinvis wordt gelokaliseerd, zullen ze het het dier overigens niet proberen te vangen.

"Dat is echt heel erg lastig. Dat is het in een bassin al, laat staan in open water. Wel proberen we de situatie in te schatten: hoe oud is 'ie, hoe beweegt 'ie, blijft 'ie op dezelfde plek hangen of zwemt 'ie zelfstandig verder."

Als de bruinvis gezond is, kan het dier in principe op eigen houtje terug zwemmen. "Twee jaar geleden werden er nog twee bruinvissen gespot bij EYE in Amsterdam. Later werden ze nog een keer in IJmuiden gespot. Die zijn waarschijnlijk via het Noordzeekanaal weer terug naar zee gezwommen."

Bekijk hieronder de beelden van Maartje Wensma:

abc5media_video_0

Foto: Maartje Wensma