Ga naar Content

Treinengek Erik de Zwart witheet om bekladde wagons: "Spuitbusterroristen zijn het"

AMSTERDAM Dood- en doodziek zijn ze ervan. Jarenlang hebben tientallen vrijwilligers ontzettend hard gewerkt om hun 'hondekop', een klassieke trein, helemaal op te knappen en nu is hun werk in één klap tenietgedaan door 'spuitbusterroristen'.

Erik de Zwart, vooral bekend als radiomaker maar ook treinengek bij uitstek, is woedend op de graffitikunstenaars die afgelopen weekend hun slag sloegen op een terrein van ProRail in Amsterdam. Daar zagen zij tussen alle andere treinen de bijzondere 'hondekop' staan. Ze spoten de groene trein flink onder en vertrokken als dieven in de nacht na het achterlaten van hun 'tag'.

Vernielen
De Zwart, die spreekt namens de Stichting Hondekop die de trein in eigendom heeft, is witheet. "Dit is het werk van rapaille dat het eigen plasje wil afzetten. Het heeft niks, maar dan ook niks, met kunst te maken. Maar de mensen die deze trein besmeuren, vernielen wel de kunst van een ander."

Het hondekoptreinstel 766 is in 1954 gebouwd en was tot twintig jaar geleden in gebruik op het Nederlandse spoor. Daarna werd hij overgenomen door de Stichting Hondekop die dit 'prachtige voorbeeld van Hollands welvaren' niet verloren wilde laten gaan. In de jaren die volgden reden ze er af en toe nog ritjes mee. Het treinstel was bijvoorbeeld te huur voor huwelijksritjes of afscheids- of personeelsfeesten. 

Een jaar of zes geleden was -ie in zo'n slechte staat dat de vrijwilligers van de stichting hard aan de slag gingen om 'm weer in oude staat terug te brengen. Ruim een maand geleden waren ze eindelijk klaar en was de trein weer in pico bello staat.

Totdat 'idioten die zichzelf kunstenaar noemen' in actie kwamen, vult Paul van der Lugt van de stichting aan. "De vrijwilligers hebben er hun ziel en zaligheid in gestopt en nu kunnen ze weer opnieuw beginnen. Het komt wel weer goed, maar het moet die idioten voor eens en altijd duidelijk zijn dat ze met hun handen moeten afblijven van andermans spullen."

Terug van reces
De Zwart gaat nog een stap verder: "Wat mij betreft komt de Tweede Kamer terug van reces en worden ze eindelijk eens aangepakt. Dankzij die tags is heel makkelijk te achterhalen wie dit doet, maar er gebeurt nooit iets mee. Dat terwijl dit gekladder met graffiti de samenleving jaarlijks miljoenen euro's kost."

De vrijwilligers zijn inmiddels begonnen met het schoonmaken van de trein. Bekijk de video hieronder:

abc5media_video_0

Foto: Beeldbewerking NH Nieuws