Ga naar Content

Bomen gekapt in Castricum: "Dit had niet gehoeven"

CASTRICUM Inwoners van Castricum zijn zwaar teleurgesteld. Bijna dertig bomen worden in hun straat gekapt en dat was tegen de afspraak. Een foutje bij de herinrichting van de straat.

Vorige maand werd de herinrichting van de Oranjelaan in Castricum afgerond en vandaag ging de zaag in de bomen langs de laan. "Frustrerend", noemt Dick Verdonkschot het. "Er is gewoon niet naar ons geluisterd door de gemeente. Dit had niet gehoeven."

De bewoners wilden de iepen graag behouden. In het ontwerp voor de vernieuwing van de Oranjelaan is daar rekening mee gehouden. Maar al voordat de herinrichting werd uitgevoerd, waarschuwden bewoners dat er opgepast moest worden voor de boomwortels. "Het wegdek en de fietspaden zijn verbreed en verplaatst, en je ziet", zegt Michel Haver, "het is toch niet goed geweest voor de bomen."

'Niet gelukt'
Tijdens de werkzaamheden zijn de boomwortels beschadigd en doorgesneden. Dat was niet de bedoeling, erkent de gemeente. Voorlichter Marjolein Heidema: "Er zijn wortelbruggen aangelegd. Tijdens het werk zijn mensen heel vaak komen kijken hoe we de wortels het beste konden beschermen. Uiteindelijk hebben we de treurige conclusie moeten trekken: het is helaas niet gelukt."

"Heel teleurstellend", vindt Michel Haver. "Ze hebben niet naar het totaal plaatje gekeken. Dit is niet in het belang van de bomen en de samenleving geweest". 

Herplanten
In totaal worden 28 iepen omgehaald. Deze week gaat de zaag in de eerste acht. In het najaar zullen er Amerikaanse iepen worden herplant. "Dat zijn snelle groeiers, maar we ontkomen er niet aan dat de Oranjelaan de komende jaren qua beeld wat minder lommerrijk zal zijn", stelt Heidema.