Ga naar Content
Noord-Holland

Gezin vindt mammoetbot op strand van Texel

27 juli 2016, 11.56 uur · Aangepast 27 juli 2016, 12.49 uur
Door: · Foto: Ecomare

TEXEL Geen schelpjes, maar een mammoetbot vonden Arieke Visscher en haar dochters Francine en Ruth toen ze op vakantie waren op Texel.

Het drietal was een strandwandeling aan het maken toen ze bij paal 28 het bot vonden. Moeder Arieke, kleindochter van een visser, wist vrijwel zeker dat het om een bot van een mammoet ging. Haar opa had zulke botten vroeger ook regelmatig opgevist, meldt de website van Ecomare

Kuitbeen
Met haar dochters en het bot toog ze naar Ecomare, waar de conservator vaststelde dat het inderdaad om een mammoetbot ging. Vermoedelijk is het een stuk van een kuitbeen en afkomstig uit de laatste IJstijd, zo'n 20.000 tot 40.000 jaar geleden. 

Lees ook: Wandelaarster vindt prehistorisch wolvenbot op strand Texel

Op Texel worden regelmatig botten uit de periode gevonden. De Noordzee was vroeger bedekt met gras en huisvestte onder meer mammoeten, wolharige neushoorns, steppenwisenten en paarden.

De botten van deze beesten zijn nog steeds op de bodem van de zee te vinden. Door de verbreding van het strand met zand uit de Noordzee worden er nogal eens botten het strand op gespoten.