Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Detective haalt gestolen schilderijen terug na gewapende overval op Scheringa Museum

27 juli 2016, 11.43 uur · Foto: NH Nieuws

SPANBROEK Twee schilderijen die zeven jaar geleden bij een gewapende overval op het Scheringa Museum in Spanbroek zijn buitgemaakt, zijn weer terecht. Dat meldt de Telegraaf.

De schilderijen werden in mei 2009 gestolen tijdens een brute overval op het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. De daders kwamen gewapend het museum binnen en bedreigden vervolgens de receptioniste, de suppoost en de 20 aanwezige bezoekers.

Vervolgens haalden ze in alle rust de schilderijen Adolescence van Dalí en La musicienne van De Lempicka van de muur. Na de overval gingen de mannen ervandoor in een vluchtauto.

Roofkunstjager
Jarenlang waren de schilderijen spoorloos. Tot roofkunstjager Arthur Brand in contact kwam met een Nederlander van Italiaanse komaf, schrijft de Telegraaf. De man fungeerde als tussenpersoon voor een bende die de roofbuit op dat moment bezat en het wilde retourneren. De bende zou niets te maken willen hebben met roof.

Lees ook: Gewapende overval Scheringa Museum

Na een reeks 'bizarre ontmoetingen' kreeg Brand foto's te zien van de schilderijen met daar bij een recent exemplaar van de Telegraaf. Twee weken geleden kreeg hij de Dalí in handen. Afgelopen week, in een Amsterdams hotel, volgde ook het andere schilderij.

Lees ook: Met gevaar voor je leven geroofde kunst terughalen naar Westfries Museum

Geen beloning
Beide werken zijn overgedragen aan de oprichter van het Art and Antiques Squad van de Britse opsporingsdienst Scotland Yard. De bende zou niets hebben gekregen. De beloning van een kwart miljoen euro die eerder werd uitgeloofd, bestaat niet meer.

Wat er nu met de doeken gaat gebeuren, is nog onduidelijk.