Noord-Holland

Gevangene Heerhugowaard krijgt boodschap van overvliegend vliegtuig

26 juli 2016, 11.26 uur · Aangepast 26 juli 2016, 17.19 uur

Google Street View
Google Street View

HEERHUGOWAARD - HEERHUGOWAARD Justitie is op zoek naar de persoon die zaterdag boven de gevangenis in Heerhugowaard vloog met een vliegtuig met een spandoek met daarop 'Free Baybasin Now'. Hüseyin Baybasin is een Koerd die een levenslange celstraf uitzit voor moord, gijzeling en drugshandel.

De vlucht boven Zuyder Bos vond precies plaats op het moment dat de gevangenen werden gelucht, schrijft het Noordhollands Dagblad. Toen het spandoek werd gespot, werden de gevangenen meteen naar binnen gestuurd. Omdat dat werd geweigerd door een stel gedetineerden, moesten er disciplinaire maatregelen worden getroffen door het gevangenispersoneel. 

Baybasin wordt gesteund door een groep die vindt dat hij onterecht vastzit. Volgens hen is de hele groep gevangenen voor een dag in afzondering geplaatst. Baybasin zelf zou voor drie dagen in afzondering zijn gezet. 

Hij is vannacht in allerijl overgeplaatst naar een andere gevangenis, bevestigt zijn advocaat Adèle van der Plas aan NH. "Het is walgelijk, hij is overgeplaatst. Ik weet nog niet waar naartoe."

Baybasin werd in 2002 veroordeeld, maar die veroordeling is omstreden omdat het bewijs zou rammelen, schrijft De Telegraaf

Update
De politie laat weten niet langer op zoek te zijn naar de piloot van het vliegtuig. "Je mag gewoon over de gevangenis vliegen, dat is geen probleem", aldus een woordvoerder. "We weten wie er achter dat spandoek zitten, maar die worden niet verhoord."