Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Steeds vaker geen aangifte na misdrijf

21 juli 2016, 12.22 uur · Aangepast 21 juli 2016, 12.43 uur
Door: · Foto:

NH PEILT Slachtoffers van misdrijven doen steeds vaker geen aangifte omdat ze denken dat daar toch niets mee gedaan wordt.

Aangiftemoeheid
Politie en justitie stellen al jaren dat Nederland veiliger wordt, omdat er steeds minder aangiftes binnenkomen. Maar uit een rapport van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat die daling deels is te wijten aan aangiftemoeheid onder burgers.

Spectaculaire daling
In het stuk staat dat de aangiftebereidheid de laatste tien jaar spectaculair is gedaald: Als deze in 2014 op het niveau van het jaar 2005 had gelegen, zou de politie circa 300.000 aangiftes meer hebben ontvangen, schrijft het AD vandaag. Vorig jaar registreerde de politie 1 miljoen misdrijven. In 2005 waren dat er ruim 1,3 miljoen.

Schokkend
'Dit bewijst het helemaal niet veiliger wordt', zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. 'Het is schokkend dat honderdduizenden Nederlanders de nut en de noodzaak niet meer zien van aangifte doen, terwijl er in Den Haag geroepen wordt dat het zo goed gaat met de criminaliteitsbestrijding in Nederland.'

Weegploegen
De dalende aangiftebereidheid kan volgens Van de Kamp deels worden verklaard uit het feit dat er heel veel aangiftes blijven liggen. 'Door capaciteitsproblemen bij politie en justitie wordt slechts een deel van de aangiftes in behandeling genomen. Zogenaamde weegploegen bepalen of er na een aangifte onderzoek wordt gedaan en vervolgd wordt. Dat er in veel gevallen niet vervolgd wordt betekent natuurlijk niet dat het veiliger is geworden in Nederland.'

@Bernd_de_Boer De Politie geeft zelf toe bij aangifte dat ze er geen tijd voor hebben of maken. Het is tijdsverspilling voor beide partijen.

— Gerrit (@GT_Meijer) 21 juli 2016

Wat doe jij?
Doe jij nog aangifte als je slachtoffer bent geworden van een misdrijf? Is jouw aangifte in behandeling genomen of blijven liggen?

NH Peilt is de hele dag online en om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio te horen. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]