Whatsapp

Noord-Holland

'Renovatie Drommedaris tonnen duurder, raad Enkhuizen belazerd'

18 juli 2016, 15.04 uur · Aangepast 18 juli 2016, 18.37 uur

ENKHUIZEN De renovatie van het monumentale gebouw de Drommedaris in Enkhuizen is tonnen duurder uitgevallen dan nodig was en afgesproken. Dat stelt architect Hans Kuiper die betrokken was bij het project in een interview met NH. Bovendien hebben volgens hem mensen binnen de gemeente zo met geld geschoven dat de overschrijding van het budget nooit aan het licht is gekomen.

Kuiper is ruim 2,5 jaar betrokken geweest bij het project. Hij kan er niet over uit hoeveel fouten er zijn gemaakt. "Het heeft veel te lang geduurd, en het is een chaos qua organisatie is geweest wat de gemeente veel geld heeft gekost."

Volgens de architect is het project drie ton duurder geworden dan gepland, en dat allemaal doordat de gemeente met extra wensen kwam zonder dat er budget voor was en zijn er veel fouten zijn gemaakt.

Vertraging
Volgens de architect voorbeelden te over. Er is ruim anderhalf jaar ruzie geweest met de stichting die de Drommedaris zou huren waardoor flinke vertraging ontstond. Ook werd de aannemer meerdere malen gecompenseerd, zonder dat duidelijk was waarom.

abc5media_video_0

"Zo lag er opeens een claim van 16 weken vertraging, en twee weken later was dat 24 weken geworden. De gemeente is toen zonder ons (projectleider/architect) gaan onderhandelen en kwam toen tot een compromis van 12 weken die betaald zou worden aan de aannemer en dat zonder onderbouwing waaruit die vertraging bestond."

En daar bleef het niet bij. Op het eind van het project werd opnieuw onderhandeld door de gemeente. En tot grote verbazing van Kuiper werd zomaar een post van 50.000 euro, bedoeld als buffer, weggegeven aan de aannemer. 

Dagvaarding
Kuiper komt met het verhaal naar buiten omdat hij de gemeente heeft gedagvaard. Hij heeft nog ruim 80.000 euro te goed die hij zou ontvangen als het project binnen het budget zou blijven. Volgens de gemeente is dat niet gelukt en daarom kreeg hij het geld niet. "Helaas dat ik de gemeente moet dagvaarden. Maar het kan niet zo zijn dat zij fouten maken en ik daarvoor wordt benadeeld."

Raad belazerd
Het meest verbaasd was Kuiper nog wel dat hij hoorde dat het project slechts 14.000 euro duurder was dan gepland, terwijl dat eigenlijk zeker 300.000 euro was. "Er is mij verteld dat er willens en wetens met cijfers gegoocheld. In de laatste vergadering werd het creatief boekhouden genoemd. Zo leek het voor de raad, dat het allemaal wel meeviel. Iedereen aan tafel wist dat het niet klopte. Het was willens en wetens de raad beduvelen.

De gemeente Enkhuizen laat in een eerste reactie weten de beschuldigingen zeer serieus te nemen, maar nog niet in staat is om een reactie te geven. Daarmee komt het college morgen. Raadslid Jaap Koning van D66 laat weten een raadsenquête te willen om de complete waarheid boven tafel te krijgen!

Whatsapp