Ga naar Content
Noord-Holland

'Meeroken met e-sigaret schadelijker dan gedacht'

17 juli 2016, 10.21 uur · Aangepast 17 juli 2016, 19.24 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Ook meeroken met elektronische sigaretten is slecht voor de gezondheid. Dat schrijft het AD naar aanleiding van onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoewel veel rokers van e-sigaretten denken dat hun verslaving niet schadelijk is voor anderen, is dat volgens de krant wel degelijk het geval. Zo kunnen meerokers irritatie aan de keel, de neus of de ogen krijgen door de dampen die uit e-sigaretten komen.

Nicotine
Ook zit er in veel e-sigaretten nicotine. Meerokers die deze stof binnen krijgen, kunnen last krijgen van hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk. In het buitenland zijn zelfs nog gevaarlijkere e-sigaretten verkrijgbaar. Veel elektronische peuken met tabaksmaak bevatten namelijk de in Nederland verboden kankerverwekkende stof nitrosamine. 

Hoe schadelijk de gevolgen zijn van meeroken met e-sigaretten is, hangt af van een aantal factoren: de samenstelling van de e-sigaret, hoe vaak er geïnhaleerd en uitgeademd wordt en van de ventilatie en afmetingen van de ruimte waarin 'gedampt' wordt. 

Lees ook: E-sigaret verboden voor jongeren onder 18

In Nederland mag de e-sigaret nog onbeperkt gebruikt worden in openbare ruimten. Minister Schippers van Volksgezondheid onderzoekt of dat zo blijft, of dat dezelfde regels gaan gelden als voor echte sigaretten.