Noord-Holland

Omstander weigert gecrashte agent te helpen: "Ik ben geen politievriend"

15 juli 2016, 19.32 uur · Aangepast 15 juli 2016, 22.52 uur

HFV Photo Services / Jaap Wals
HFV Photo Services / Jaap Wals

LANDSMEER - LANDSMEER Een politieagent is gisteravond lichtgewond geraakt, toen hij onderweg naar een melding van een bedreiging met vuurwapen in Landsmeer crashte met zijn politiebus. Een omstander die zag dat de agent vast zat in de bus, weigerde hem te helpen. "Ik ben geen politievriend", beet hij de agent toe.

De auto botste gisteravond door nog onbekende reden tegen een boom. De politie beschrijft een dag later op Facebook hoe agenten een melding krijgen van een druk op de noodknop van de agent. "Op dit soort momenten is het stil bij de collega’s. Niemand drukt zomaar op de noodknop."

De versufte agent weet duidelijk te maken dat hij te water is geraakt. Het lukt hem niet om uit het zwaar beschadigde voertuig te klimmen. De agent ziet even later dat een omstander de situatie van een afstandje staat te bekijken. "Zou je mij alsjeblieft willen helpen, het lukt mij niet uit de auto te komen", vraagt hij de man.

Lees ook: Politiebus total loss na crash tegen boom

De omstander weigert. "Nee, ik ben geen politievriend', hoort de verbouwereerde agent hem zeggen. "Deze ene opmerking heeft nogal wat indruk gemaakt op de betreffende collega en ons allemaal", schrijft het politiekorps een dag later.

Ook als collega's van de man en ambulancepersoneel gearriveerd zijn blijft de man toekijken, zonder enige vorm van hulp te verlenen. "De mijnheer vond het zelfs nodig zich zeer negatief op te stellen en met de ter plaatse gekomen politiemensen discussies aan te gaan." Die agenten weten op dat moment niet dat hij weigerde hun collega te helpen.

Verdachte aangehouden
Het Purmerendse politieteam meldt verder in het bericht dat de verdachte van de bedreiging, waar de agent op weg naar toe was, 'gewoon' is aangehouden. "Wij hoeven daarvoor geen bedankje, maar dit is dan weer de gehele andere kant van de medaille."

Om vervolgens af te sluiten met: "Wij blijven ze vangen, wij blijven ons best doen, elke dag weer. Wij hebben een dikke huid. Soms zelfs te dik..." De politie zegt tegen NH dat de weinig behulpzame man niet aangehouden is, omdat de agenten zich in eerste instantie om hun collega bekommerden.

Lees hier het hele verhaal van het politiekorps.