Ga naar Content

Rijsenhout voert actie tegen megakas: "Gun de kinderen toch een poldertuin!"

RIJSENHOUT Inwoners van Rijsenhout zijn boos. Er dreigt een megakas te komen in het dorp en dat gaat ten koste van het recreatiegebied De Poldertuin. Om de komst ervan tegen te houden, zijn de Rijsenhouters nu een actie gestart.

De gemeente wil het bedrijf Schenkeveld Tomaten een megakas van 17.000 vierkante meter laten bouwen om tomaten te kweken. Dit betekent ook dat de beloofde poldertuin stukken kleiner wordt.

In plaats van 200 meter breed, wordt het recreatiebos slechts twintig meter breed. "Een schaamstrook", aldus actievoerder Piet Brandjes. "Daar verzetten we ons tegen."

Onbegrip
"De gemeente wil hier een mooi recreatiedorp van maken", vertelt een andere actievoerder. "En nu zetten ze het vol met kassen. Onbegrijpelijk!" 

Ook kinderen doen mee in het protest. Met zelfgemaakte spandoeken staan de Rijsenhouters in het weiland dat ooit een groot speelbos beloofde te worden. "Er komen nu huizen met glazen raampjes. Daar hebben we natuurlijk niks aan", zegt een jongetje. Zijn zusje vult aan: "We willen een poldertuin, om in te spelen!" 

Volgens de Rijsenhouters is er te weinig in hun dorp te doen voor de jeugd. "Gun de kinderen toch een poldertuin!", roept een bezorgde vader. "Belofte maakt schuld!"

Handtekeningenactie
Tegen de vergunningsaanvraag voor de tomatenkassen kan nu nog bezwaar worden gemaakt. Met een handtekeningenactie hopen de Rijsenhouters de megakas nog tegen te houden.

Foto: NH Nieuws/Eline Boshuizen