Ga naar Content
Noord-Holland

'Drijfzand' op strand kost paard bijna de kop: "Hij had zijn nek kunnen breken"

14 juli 2016, 19.37 uur
Door: · Foto:

SCHAGEN Nicole Raat uit 't Zand reed dinsdag, zoals ze dat zo vaak doet, met haar paard over het strand toen ze plotseling diep in het zand zakte. Het had niet veel gescheeld of Nicole had niet meer op haar paard kunnen rijden.

"Op het strand doe ik regelmatig intervaltraining met mijn paard en ik ken het gebied dan ook goed", vertelt Nicole aan NH. Maar afgelopen dinsdag ging het anders dan anders. Terwijl ze langs de waterlijn reed, zakte haar paard ineens zestig centimeter het zand in. "Hij kon er nauwelijks meer uitkomen." De oorzaak: zand dat zo waterig is dat het op drijfzand lijkt. "Het valt totaal niet op. Gelukkig waren we op dat moment aan het stappen. Hadden we gegalopeerd, dan had hij wat kunnen breken."

Niet de eerste keer
Het was niet de eerste keer dat dit Nicole overkwam. "Drie maanden geleden zakten we in hetzelfde gebied ook al een stuk weg. Normaal maak ik me niet zo snel druk om dingen, maar omdat het nu weer gebeurde vond ik dat ik iets moest doen."

Nadat Nicole haar verhaal had gedeeld op Facebook werd ze benaderd door het paardenblad De Hoefslag, het Noordhollands Dagblad en zelfs Hart van Nederland. En daardoor kwam er ineens schot in de zaak: morgen plaatst de gemeente bij zes strandopgangen waarschuwingsborden.  

Waarschuwen
Nicole benadrukt dat ze niet boos is op iemand. "Dit is de natuur, daar is niets aan te doen. Maar we kunnen mensen wel waarschuwen. Stel je voor dat er een kind vast komt te zitten in zo'n gat..." 

Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor de versterking van de kust, betreurt wat er is gebeurd maar benadrukt dat er geen sprake is van echt drijfzand. "Echt drijfzand ontstaat alleen wanneer we zand vanaf de zeebodem op het strand spuiten. In dat geval plaatsen we altijd grote waarschuwingsborden", aldus woordvoerder Pieter Zoon.