Ga naar Content

Brug- en sluiswachters tussen hoop en vrees na uitbesteding bediening: "Onzekere tijden"

NOORD-HOLLAND Het nieuws dat de provincie Noord-Holland de bediening van bruggen en sluizen door beveiligingsbedrijf Trigion laat uitvoeren, komt hard aan bij de huidige brug- en sluiswachters. Voor de elf bedienaren in dienst van de provincie, staat vast dat ze bij Trigion aan de slag kunnen. Anderen leven tussen hoop en vrees.

Jolanda Wiersma is één van hen. De Helderse werkt al acht jaar als sluiswachter. Ze staat niet op de loonlijst van de provincie, maar wordt via detacheerder ODV Maritiem ingehuurd. "Een rare ontwikkeling", noemt Wiersma de keuze van de provincie.

Lees ook: Brugwachters vrezen voor veiligheid en banen in Noord-Holland

Behalve onzekerheid over haar baan, vraagt ze zich af of medewerkers van Trigion wel capabel genoeg zijn om de scheepvaart letterlijk in goede banen te leiden. "Een nautische achtergrond en kennis van nautische zaken lijken me vereisten. Ze zullen het werk gaan leren, maar ervaring lijkt me ook belangrijk." 

In gesprek
Of Jolanda binnenkort bij Trigion werkt, is onzeker. "Daar hebben we nog niets over gehoord, dus ja, onzekere tijden." De provincie laat NH weten in ieder geval met Trigion in gesprek te willen over de vraag in hoeverre de 120 gedetacheerde brug- en sluiswachters bij het beveiligingsbedrijf in dienst kunnen treden. 

Lees ook: Brugwachters gezocht, maar let op: "Soms duurt het een week voor er een schip voorbijkomt"

"Ik hoop voor mezelf en m'n collega's dat we dit werk nog lang kunnen doen." De vakbonden hebben ingestemd met het sociaal plan van de provincie. 

Foto: NH Nieuws