Ga naar Content

Omwonenden verwaarloosde 'nazi-bunker' fel tegen monumentenstatus: "Niet in deze buurt"

AMSTELVEEN Een bunker in een Amstelveense woonwijk zorgt voor ruzie tussen bewoners en de gemeente. Die laatste wil het bouwwerk restaureren, de wijk wil juist af van de 'nazi-bunker'. Volgens de bewoners is er nooit met hun overlegd.

De bunker werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als schuilkelder van hun luxe omliggende panden in de Amstelveense wijk Elsrijk. Maar tegenwoordig ligt de bunker er verwaarloosd bij. Zonde, vindt fotograaf Anko Stoffels, die in de straat opgroeide.

Fotostudio
De fotograaf informeerde daarom bij de gemeente of hij het gebouw mocht opknappen om het vervolgens te gebruiken als fotostudio en expositieruimte. Het balletje ging rollen met als resultaat dat de gemeente de bunker nu wil opknappen. Maar dat niet alles, de ambtenaren hebben het zelfs tot monument bestempeld. 

Een groep omwonenden is het niet eens met dat besluit. Volgens Eddy Boorsma is de bunker juist een element dat niet in de buurt thuishoort. "Deze bunker is hier in 1943 illegaal gebouwd door de Duitsers. We zijn niet tegen herdenken. Maar niet in deze buurt, en zeker niet in een nazi-bunker."

Van grote cultuurhistorische waarde
Volgens wethouder Herbert Raat is het geen een kwestie van goed of fout. Volgens hem zijn er in Amstelveen weinig herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en heeft de bunker wel degelijk grote cultuurhistorische waarde.

Hij is nu in overleg met het Cidi en het Nationaal Comité 4 en 5 mei over de mogelijkheden voor herinrichting van de bunker. Gedacht wordt aan een expositieruimte waarin scholieren kennis kunnen nemen van het Amstelveense oorlogsverleden.

Voor fotograaf Anko Stoffels is het maar afwachten of hij in de plannen van de wethouder een rol krijgt toebedeeld. Voor hem is het belangrijk dat de bunker wordt teruggegeven aan de buurt. Hij laat weten dat hij als beheerder graag aan schoolgaande kinderen zou vertellen wat er in de oorlog in Amstelveen is gebeurd.

Vriendjespolitiek
Maar de omwonenden zien zich helemaal niet betrokken bij de plannen. Er is volgens Eddy Boorsma helemaal geen contact geweest over wat er met de bunker moet gebeuren. Volgens Boorsma is er sprake van 'vriendjespolitiek': "omdat er in de media al gesuggereerd wordt door de wethouder dat een bevriende fotograaf hier een fotostudio mag vestigen".

Volgens Anko Stoffels is dat complete onzin. En ook wethouder Raat verwijst deze opmerking naar het rijk der fabelen. Volgens Raat zal er in de toekomst door alle partijen een beheersovereenkomst worden gesloten. En is het niet zo dat een fotograaf een gratis fotostudio krijgt.

Monument
Vanavond besluit de gemeenteraad van Amstelveen of er geld beschikbaar komt voor het opknappen van de bunker. En of de voormalige 'nazi-bunker' tot monument verheven wordt. Hierna kan gemeente verder met de plannen voor de invulling ervan.

Foto: NH Nieuws