Noord-Holland

NL
V

Bergenaren maken eigen plan voor dorpscentrum

8 juli 2016, 20.30 uur · Aangepast 9 juli 2016, 13.58 uur · Door Anne Klijnstra

BERGEN Bergenaren hebben het heft in eigen handen genomen. Want hoe het centrum van hun dorp er in de toekomst uit komt te zien: daar hebben ze zelf wel ideeën voor.

Al ruim veertig jaar wordt er gesproken over herinrichting van de entree van Bergen. De zogenoemde Harmonielocatie langs de Dreef en het Plein voldoet niet meer aan de wensen. De plannen die tot nu toe gemaakt werden (en weer sneuvelden) stuitten op veel verzet. Centrumbewoners vonden het veel te massaal en willen het dorpse karakter behouden.

Lees ook: Gemeente mag door met centrumplan Bergen

Wethouder Odile Rasch: "Het beeld van de entree van Bergen doet anders vermoeden dan wat het dorp aan gezelligheid en aantrekkelijkheid te bieden heeft. Dat kan veel mooier. En daar zijn we al jaren over aan het nadenken."

Drie plannen
Er zijn nu drie partijen die zich hebben gemeld om de herinrichting vorm te geven: projectontwikkelaar Schrama, bouwbedrijf De Nijs én een groep inwoners verenigd in de Stichting Mooier Bergen. De Stichting heeft de plannen klaar en presenteert die morgen aan de Bergenaren.

"Wij willen de oude monumentale panden behouden. De brandweerkazerne, het oude politiebureau en het Harmoniegebouw. Zij blijven allemaal bestaan in ons plan", vertelt René Meijer van de Stichting enthousiast. "In tegenstelling tot de andere plannenmakers zijn wij geen projectontwikkelaars. Bij ons draait het niet om geld. Het draait ons om de bewoners".

Lees ook: Bergenaren wapenen zich tegen bouwplan centrum

Dorpskarakter
"De brandweerkazerne wordt verlengd en wordt een voedselmarkt, daarachter komen starterswoningen. Naast de Harmonie komen nog twee soortgelijke panden met een welzijnsfunctie. Aan de kant van de Dreef komen een kleinschalig hotel en ruimtes voor zzp'ers. En in het midden creëren we een centraal plein", somt Meijer op. "En dit alles op een schaal die past bij Bergen. Met een dorpskarakter. Dus geen hoogbouw en geen grote supermarkt, zoals in eerdere plannen stond."

Voor 1 oktober moeten alle uitgewerkte plannen klaar zijn. De gemeenteraad besluit half december met welk plan zij verder gaan.