Ga naar Content

MH17-monument in Hilversum geplaatst: "Het verdriet is zo groot, dat blijft"

HILVERSUM In Hilversum is vandaag het eigen MH17-monument geplaatst. De ramp heeft het dorp zwaar getroffen, 15 inwoners kwamen om. Twee jaar na de ramp is er nu voor de nabestaanden een plek waar hun dierbaren blijvend herdacht worden.

Van verslaggever Joost Lammers

Smid Rein Tupker heeft samen met zijn zoon in hun werkplaats in Soest maandenlang hard gewerkt om het kunstwerk op tijd af te krijgen en nu is het voltooid. "Het is wel mooi dat 'ie nu naar de plek gaat waar 'ie moet komen. Ik ben heel tevreden. Het is een heel erg mooi object geworden."

Vijftien zonnebloemen staan symbool voor de Hilversumse slachtoffers. Elke bloem verbeeldt één van hen. Een niet alledaagse en ook zware opdracht voor de smeden. "Het is een lastig en gevoelig onderwerp. We hebben er heel veel tijd ingestoken. Je denkt ook veel aan de mensen van wie je een bloem maakt."

Hilversum was in shock
Vanuit Soest gaat de reis heel voorzichtig naar het Dudokpark vlakbij het gemeentehuis van Hilversum. Bij het monument komt een bankje met daarop alle namen van de 15 slachtoffers. "Als je al die namen weer leest, dan blijft dat veel. Hilversum was in shock", zegt burgemeester Pieter Broertjes. Het is daarom volgens hem ook belangrijk dat het monument er is gekomen. "Als je de namen leest en de leeftijden. Heel veel jonge mensen en drie hele gezinnen die weg zijn. Ze stonden allemaal midden in de samenleving. Dat is een verdriet dat zo groot is, dat blijft zo."

Het monument is in nauwe samenspraak met de nabestaanden tot stand gekomen en is ook écht een monument van de Hilversummers. De helft van de kosten is bij elkaar gebracht door inwoners zelf. "Het is een dubbel gevoel. Je kan eigenlijk niet trots zijn vanwege de aanleiding, maar het feit dat er nu is geeft een goed gevoel", aldus Broertjes. Op 17 juli wordt het monument bij de Hilversumse herdenking onthuld.

Op zondag 17 juli zendt NH een documentaire uit over de impact die de MH17-ramp in Hilversum heeft.