Ga naar Content
Noord-Holland

Begraafplaats Beth Haim geen Werelderfgoed: minister zet streep door aanvraag

8 juli 2016, 15.11 uur · Aangepast 8 juli 2016, 16.14 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto: NH Nieuws/ Robbert Bianchi

OUDERKERK AAN DE AMSTEL Cultuurminister Jet Bussemaker heeft besloten om de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim niet voor te dragen voor een plek op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Beth Haim hoopte mee te liften op een Duits initiatief, alwaar eenzelfde begraafplaats ligt. Maar in Nederland vindt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat de basis van de twee begraafplaatsen te smal is voor een haalbare nominatie. De minister heeft het advies van de commissie overgenomen. 

Voor de beheerder van Beth Haim, Géke Beek, is de uitspraak een teleurstelling. "Voorlopig zijn de plannen van de baan, maar het betekent niet dat alles over is."

Midden in het centrum van Ouderkerk aan de Amstel ligt al meer dan 400 jaar de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim. Onder en boven de grond liggen de graven van wel 27.000 leden van de Portugees joodse gemeenschap van Amsterdam.

Lees ook: Portugees-Joodse begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel mogelijk werelderfgoed

Volgende week vergaderen de belanghebbenden over de overgebleven mogelijkheden. En die zijn er wel, want de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet wel kansen zijn als "de sefardische cultuur breder zou worden benaderd."

Ook Géke Beek heeft nog hoop. "We bestaan al meer dan 400 jaar, dus een paar jaar later maakt ook niet veel uit."

Kjjk hieronder naar een reportage over Beth Haim door verslaggever Robbert Bianchi. En oordeel zelf of Beth Haim een Unesco nominatie verdient. 

abc5media_youtube_0