Ga naar Content
Noord-Holland

Modellenbureaus tekenen voor gezondere modellen

8 juli 2016, 13.25 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Het is een onderwerp in de modewereld dat regelmatig terugkeert: de ongezond dunne modellen op de catwalk en in de tijdschriften. Twintig modellenbureaus hebben nu hun handtekening gezet onder de belofte dat zij zich in zullen zetten voor gezondere modellen.

De modellenbureaus tekenen hiermee voor goed opdrachtgeverschap, een goede begeleiding van hun modellen, het betrekken van de ouders bij de modellencarrière van hun kinderen en realistische beeldvorming in de media. 

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn is blij met dit initiatief. "Het is sterk als de branche en betrokkenen uit de mode een stap zetten om voor een gezonde leef- en werkomgeving voor de vaak hele jonge mensen te zorgen. Ik hoop dat er veel partijen volgen en deze werkwijze omarmen."

Onverantwoord afvallen
Veel jonge meisjes van 12 tot 14 jaar voelen zich aangetrokken tot modellenwerk. Het is hun droom een topmodel te worden. Helaas worden ze niet altijd even goed begeleid. De meisjes worden in het diepe gegooid, wat kan leiden tot stress, depressies en onverantwoord afvallen.

Uitbreiding handtekeningen
Onder de ondertekenaars zitten bekende modellenbureau’s, ontwerpers, de confectie-industrie, een casting director, een stylist, modemedia en diverse andere partijen. Het is de bedoeling dat nog meer partijen hun handtekening onder de belofte zetten. Het Deense convenant waar de Nederlandse aanpak op gebaseerd is, heeft inmiddels meer dan 300 ondertekenaars.