Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Planten of tegels in voortuin zijn 'besmettelijk'

7 juli 2016, 09.26 uur · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND Voortuinen lijken opmerkelijk vaak op de tuin aan de overkant. De keuze voor tegels of juist planten lijkt wel 'besmettelijk'.

Dat concluderen onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau in een studie naar tuinen en tuinieren in Nederland. "Het lijkt erop dat tegeltuinen, maar ook groene voortuinen besmettelijk zijn en letterlijk gespiegeld worden.''

Lees ook: Nieuw-Vennepse vindt wurgslang in tuin: "Wat ligt daar nou bij m'n tuindeur?"

Een voortuin wordt veel vaker bestraat als die bij de overburen ook bestraat is, aldus het SCP. Het omgekeerde geldt net zo goed: van plantentuinen in een straat lijkt een 'inspirerende werking' uit te gaan.

Bestrating
Hoewel vrijwel iedereen houdt van groen in zijn leefomgeving, neemt de populariteit van bestrating in de eigen tuin toe. In de meeste tuinen is zowel 'groen' als 'grijs' aanwezig. Vooral ouderen en hoger opgeleiden kiezen relatief vaak voor een groene tuin, zo blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van alle volwassen Nederlanders tuiniert weleens in eigen tuin.

Lees ook: Zaanse vindt uilskuiken in de tuin: "Lekker fluffy maar heel fel"

De keuze voor planten of juist tegels heeft niet alleen gevolgen voor het aanzien van de straat, maar bijvoorbeeld ook voor de regenafvoer. Waar tegels liggen, kan het water niet in de grond zakken.