Ga naar Content

Winkels in de fout: minderjarige krijgt alcohol en sigaretten

AMSTERDAM Een kratje bier thuis laten bezorgen door een koerier als je minderjarig bent is geen enkel probleem. Ook in de horeca en op sportkantines komt een minderjarige snel aan alcohol. Er wordt nauwelijks naar je legitimatie gevraagd, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Winkels doen het volgens het onderzoek beter. Maar is dat zo? Wij namen de proef op de som bij zomaar een paar supermarkten.

De zeventienjarige Zwaan uit Amsterdam wist ondanks de aangescherpte leeftijdsgrens bij alle winkels sigaretten en alcohol te kopen. De Albert Heijn, de EkoPlaza, Snackbar De Dijk en kroeg Teun. Ze geven allemaal sigaretten of een biertje mee aan Zwaan. Ze hoeft nul keer haar legitimatie te laten zien. 

In het onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid staat dat supermarkten, slijterijen en tabakswinkels zich wel steeds beter aan de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol en tabak houden, die in 2014 is verhoogd van 16 naar 18 jaar.

Het ministerie van VWS heeft gebruik gemaakt van zeventienjarige 'mysterykids'. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil dat bij de controle meer gelet gaat worden op gelegenheden die zich niet aan de regels houden. 

We hebben de winkeliers om een reactie gevraagd, maar die willen niet reageren.