Ga naar Content

Volgend jaar 500 asielzoekers naar centrum Zaandam

ZAANDAM Het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad wil vanaf volgend jaar 500 asielzoekers onderbrengen in het voormalige UWV-kantoor in Zaandam.

De bedoeling is dat de 500 asielzoekers maximaal tien jaar gaan doorbrengen in het pand op de hoek van de Rustenburg en de Stationsstraat.

Het gemeentebestuur wilde na de noodopvang in het Burgemeester In 't Veldpark ook een structurele bijdrage leveren aan de huisvesting van asielzoekers.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
"We zien dat als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid", zegt burgemeester Geke Faber. "En wij niet alleen. Honderden vrijwilligers hebben zich de afgelopen tijd ingezet voor asielzoekers die hier werden en worden opgevangen."

De structurele huisvesting moet bijdragen aan betere integratie. "Ook vanuit de raad en de samenleving klinkt al langere tijd de roep om meer structurele huisvesting te regelen in de vorm van een azc. Juist ook omdat dit kan bijdragen aan een snellere integratie en betere participatie van asielzoekers."

Informatiebijeenkomst
Woensdag 6 juli is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Daarbij zullen zoals het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) als de gemeente Zaanstad aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. 

Na de informatieavond buigt de gemeenteraad zich over het voorstel. Als die ermee instemt, is de verwachting dat medio 2017 de eerste asielzoekers in het pand zullen trekken.

Foto: NH Nieuws / Marjorie Noë