Ga naar Content

Hilversummers hoeven toch niet in een bouwput te wonen

HILVERSUM Het is een nachtmerrie: vier jaar wonen in een bouwput met een metershoog scherm voor je deur. Voor een groep Hilversummers leek dat werkelijkheid te worden door de aanleg van een tunnel. Jarenlang hebben ze gestreden bij de provincie en de gemeente, en nu is er goed nieuws.

Charissa van der Brug en haar buurman Antonio Ruffin wonen aan de Hilversumse Oosterengweg. Gewoon naar buiten kijken dreigde bijna vier jaar lang onmogelijk te worden door de bouw van de tunnel voor de HOV-buslijn.

Vorig jaar besteedden we er aandacht aan bij de Hete Hangijzers. Op 80 centimeter van haar voordeur zou een bouwwand zal worden geplaatst, zo liet Charissa in maart 2015 zien. "Geen licht binnen, geen privacy en geen rust. We kunnen onze voordeur niet in of uit." Kortom een rampzalige situatie om in te wonen.

Lees ook: Bedrijf vreest voor ondergang door komst snelle bus

Niet leefbaar
Maar het Hete Hangijzer is opgelost. De provincie koopt de huizen van Antonio en Charissa. Projectleider van HOV Arend van Dijk zegt hierover: "Je kunt je afvragen of het nog leefbaar is voor de bewoners en daarom hebben we een aparte regeling in het leven geroepen." 

Het zorgt voor blijdschap bij de bewoners. Charissa: "Het is een grote beslissing, maar als je twee kinderen hebt geeft het rust." Antonio woonde al tientallen jaren aan de Oosterengweg, maar heeft vrede met de verhuizing. "Fijn dat er een oplossing is gekomen. Dat is beter voor ons en de provincie." 

Lang geduurd
Daarmee weten ze eindelijk zeker dat ze niet vier lang in een bouwput hoeven te wonen, maar het heeft allemaal wel heel erg lang geduurd. "Tien jaar, dat is natuurlijk te lang", zegt Antonio. Charissa gaat met haar gezin in september verhuizen: "We hebben heel lang in onzekerheid gezeten en hebben nu eindelijk rust. Opgelucht." Volgens projectleider Van Dijk kost zo'n groot project nu eenmaal tijd en kan je niet vanaf het begin alle gevolgen al overzien.

De hele week berichten we over de gevolgen van de aanleg van de HOV busverbinding in het Gooi. Er is nog veel onduidelijk. Donderdag eist NH voor de rechter meer openheid van zaken van de provincie Noord-Holland.

Foto: NH Nieuws / Joost Lammers