Ga naar Content
Noord-Holland

Zwartrijder gepakt na diefstal broodje op station Krommenie: "Hulde voor NS-personeel en politie"

23 juni 2016, 21.10 uur
Door: · Foto: Google Streetview

KROMMENIE Treinreizigers op het traject Uitgeest-Amsterdam hebben vanochtend vertraging opgelopen omdat de politie in een trein op station Krommenie een opstandige zwartrijder wilde aanhouden. De zwartrijder had kort daarvoor in de stationskiosk van Martin Kreekel een broodje gestolen, waarop Kreekel de conducteur tipte over een mogelijke zwartrijder in zijn trein.

Als Kreekel ziet hoe de man een broodje probeert te stelen, raadt de ondernemer de man nog aan af te rekenen. "Toen gooide hij twintig cent op de toonbank, heel hautain", vertelt hij. Als de winkeldief vervolgens zonder gêne op het perron plaatsneemt om zijn broodje op te eten, besluit Kreekel hem nog een kans te geven. "Ik heb hem in het Nederlands en Engels verteld dat hij het broodje moest afrekenen. En dat ik anders de politie zou bellen." 

De winkeldief zegt niets tegen Kreekel. Wel springt hij aan boord van de gearriveerde trein richting Zaandam. "Toen ben ik naar de hoofdconducteur gelopen en heb verteld dat ik vermoedde dat er zwartrijder aan boord was. Omdat hij niet voor z'n broodje had betaald, vermoedde ik dat hij ook niet voor de trein betaald had."

Stribbelt tegen
Kreekels vermoeden blijkt juist. De man heeft geen plaatsbewijs en stribbelt tegen als de conducteur hem wil beboeten. Tien minuten nadat de conducteur en Kreekel de politie hadden gebeld, stonden er vier agenten op het perron. Twee om de winkeldief en zwartrijder in de boeien te slaan en twee om Martins verklaring op te nemen. "Als hij zijn broodje gewoon had betaald, had ik niet verwacht dat hij een zwartrijder zou zijn." 

Volgens Kreekel klopt het niet dat de politie kruimeldiefstallen wegwuift, zoals vaak wordt beweerd. "Iedere keer als je ze nodig hebt, valt het op hoe hard ze voor je lopen." Ook voor het adequate handelen van de NS-conducteur heeft Kreekel veel waardering. "Positief dat de conducteur de moeite heeft genomen om de man te controleren."

Hulde
Op de Facebook-pagina Krommenieërs verontschuldigt Kreekel zich naar de reizigers die door de actie vertraging hebben opgelopen. "Maar hulde voor de doortastende aanpak van het NS-personeel en onze politie."