Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Verwarring over parkeren bij een laadpaal: dit zijn de regels

22 juni 2016, 14.02 uur · Aangepast 22 juni 2016, 15.43 uur · Foto: Politie Schagen

AMSTERDAM Er is veel onduidelijkheid onder automobilisten over de exacte regels van het parkeren bij een laadpaal. Er zijn verschillende borden die bij deze plekken worden neergezet en dat schept verwarring.

Eén ding is helder: als je geen elektrische auto hebt dan mag je niet bij de laadpalen parkeren. Toch kreeg de Politie Schagen veel vragen over de verschillende borden. De nuance zit in de onderborden met daarop verschillende teksten. Hieronder de borden met betekenis.

abc5media_image_1

Bord 1
Hier mag je alleen parkeren als je een elektrische auto hebt die ook daadwerkelijk oplaadt, dit houdt in dat de stekker in de auto moet zitten. Alle auto's die hier niet aan voldoen riskeren een boete van 90 euro plus 9 euro administratiekosten.

Bord 2
Dit bord ziet er anders uit dan bord 1, maar de strekking is precies hetzelfde. Laadt je auto geen elektrische stroom op tijdens het parkeren kun je beboet worden.

Bord 3
Dit bord geeft een parkeerplaats aan die is aangelegd om het elektrische rijden te promoten. Als je een elektrische auto hebt, heb je dus het recht hier te parkeren. Je auto hoeft dan niet per se aan de laadpaal te liggen. Ook hier geldt dat auto's zonder elektrische aandrijving het risico lopen op een papiertje onder de ruitenwisser.

Europa
De EU is bezig met het ontwikkelen van een universeel bord van een auto met een stekker. Deze borden zijn in Nederland in ieder geval nog niet rechtsgeldig en hier kan dus niet op gehandhaafd worden. Bord 1, 2 en 3 zijn dus wel erkend door de Nederlandse wet.

Foto: