Haarlemse verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen (92) overleden

0
Whatsapp

Noord-Holland

Haarlemse verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen (92) overleden

19 juni 2016, 23.32 uur · Aangepast 20 juni 2016, 00.42 uur

HAARLEM De Haarlemse verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen is gisteravond thuis op 92-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft Jeroen Pliester, voorzitter van de stichting Nationale Hannie Schaftherdenking, vanavond bevestigd. Hij is van haar overlijden door familieleden op de hoogte gesteld. 

Menger-Oversteegen werkte tijdens haar verzet tegen de bezetter nauw samen met Hannie Schaft, die ook bekend als het Meisje met het Rode Haar. Schaft werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. 

Lees ook: Haarlem eert verzetsstrijdster Menger

Menger en haar twee jaar jongere zus, Freddie Dekker-Oversteegen, gold als de laatst levende vertegenwoordiger van het gewapend verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog legde Menger zich toe op de kunst. In het Haarlemse Kenaupark staat één van haar werken, naast het standbeeld van Hannie Schaft. 

Lees ook: Oorlogskruis uitgereikt aan vriendinnen Hannie Schaft 

Mobilisatie-Oorlogskruis
In april 2015 ontving Menger uit handen van Mark Rutte het Mobilistatie-Oorlogskruis, een onderscheiding die wordt uitgereikt aan militairen en niet-militairen die tijdens de oorlog militaire werkzaamheden in het belang van het Koninkrijk hebben verricht. Dat de premier de onderscheiding uitreikte was extra bijzonder, want doorgaans wordt het oorlogskruis door de burgemeester overhandigd. 

Bekijk hier de documentaire Omdat het Moet, die Mieke Benda en studenten van de Media Academie vorig jaar maakten naar aanleiding van de herdenking van Hannie Schaft. 
abc5media_video_1

Whatsapp