Start van hoofdcontent

PURMEREND

nl

Stiefopa herdenkt gruwelijke moord op kleinkinderen voor laatste keer in Purmerend

14 juni 2016, 19.02 uur · Aangepast 14 juni 2016, 19.35 uur

PURMEREND Stiefopa Harry van der Meijden stopt met het maken van jaarlijkse monumenten voor zijn twee vermoorde kleinkinderen Romy en Daniël. Tien jaar na de gruwelijke moord besluit hij ze voortaan thuis te herdenken.

Op 14 juni 2006 werd Purmerend opgeschrikt door de afschuwelijke moord op Romy van 1 jaar en Daniël van 6 maanden. Moeder Kim was onder invloed van drugs en stak meerdere keren met een mes op de twee kleintjes in terwijl ze sliepen. Ieder jaar komt Harry terug, "want ze verdienen het niet vergeten te worden", zegt hij tegen NH.

Rouwen
Jaarlijks steekt hij kaarsjes voor de twee aan en de buurt doet mee. Veel mensen leggen een knuffel voor de flat waar het drama zich afspeelde. "Ik wist niet dat rouwen zo lang kon duren. Ik heb er zeven jaar over gedaan voordat ik ontdekte dat er ook leuke dingen in het leven zijn", vertelt Harry. "Ondertussen gaat het leven door en zijn er ook dingen die toch de moeite waard zijn."

Lees ook: Opnieuw 8 jaar in zaak-kindermoord

Harry weet dat zijn kaarsen er niet lang zullen staan, want niet iedereen in de buurt is blij met het monumentje. "Het ziet eruit als een rommeltje," vindt een ouder echtpaar dat hun eigen kleinkind in een wandelwagen langs het monument rijdt. Weer anderen vinden het te confronterend en bellen de stadsreiniging. 

Thuis herdenken
Graag zou Harry een permanent monument zien, maar dat verzoek is nooit ingewilligd. Hij weet dat het vandaag, net als de andere jaren, snel opgeruimd zal worden. Alhoewel hij het begrijpt, steekt het toch dat de stadsreiniging niet het fatsoen heeft om het op deze dag te laten staan. Na 10 jaar stopt hij met het tijdelijke monument en zal hij voortaan de twee kinderen thuis herdenken.

Lees ook: Nieuwe wending Purmerendse kindermoord