Ga naar Content

Proef wijkbrandweerman Hilversum wegens succes verlengd

HILVERSUM Wijkbrandweerman René Wollaars mag voorlopig zijn werk blijven doen. De proef om hem in drie Hilversumse wijken brandvoorlichting te geven, is zo succesvol dat deze met een half jaar is verlengd.

Van verslaggever Joost Lammers

Wollaars ging begin dit jaar aan de slag als wijkbrandweerman. Belangrijke reden was het groeiend aantal thuiswonende ouderen dat omkomt bij woningbranden. Om daar wat aan te doen riep Hilversum als eerste in Noord-Holland een nieuwe functie in het leven: de wijkbrandweerman. Hij is aanwezig in de wijken Geuzenbuurt, het Riebeeckkwartier en Liebergen en geeft voorlichting bij mensen thuis.

Lees ook: Wijkbrandweerman moet ouderen beschermen tegen woningbrand

Lees ook: Ouderenbond bezorgd over bezuinigingen brandweer

Het doel is mensen zich bewust te laten worden van de brandveiligheid in hun eigen huis, maar ook de in de buurt. "Hij is heel benaderbaar. Hij zit in wijkcentra, is actief op Facebook en Twitter en je kan hem bellen. Dat kan je in de wijk proeven", zegt Robin Macco van de brandweer Gooi en Vechtstreek. "Komt de burger niet naar de brandweer, dan komt de brandweer wel naar de burger", aldus Wollaars in februari tegen NH.

Lees ook: Grote zorgen om brandveiligheid in seniorencomplex door verdwijnen alarmsysteem

Lees ook: Aantal brandweerlieden in Noord-Holland blijft dalen

Het idee was om het een half jaar uit te proberen, maar de conclusie is nu al dat een succes is. Macco: "We krijgen zeer positieve geluiden uit de wijken en merken dat er steeds meer vraag ontstaat."

En dus mag Wollaars door tot in ieder geval het einde van het jaar als de proef wordt geëvalueerd. Daarna zouden mogelijk meer wijken een wijkbrandweerman kunnen krijgen, zo laat Macco al een beetje doorschemeren. "Als we straks de resultaten gaan bekijken, is de verwachting dat er meer uit gaat komen."

Foto: NH Nieuws / Joost Lammers