Ga naar Content
Noord-Holland

Geheimzinnig transport met megawaarde in Amsterdam: diamanten en parels door de stad vervoerd

13 juni 2016, 13.13 uur · Aangepast 13 juni 2016, 21.28 uur
Door: · Foto: Archieffoto ANP / Bewerking NH Nieuws

AMSTERDAM (AT5) Een model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk komt vandaag aan in Amsterdam. De kroon zal onderdeel uitmaken van een speciale tentoonstelling in De Hermitage.

Hoewel het dus een model betreft, liegt ook dit exemplaar er niet om: het is van witgoud en bestaat uit 11.352 diamanten, 74 witte parels en een zeldzame 385-karaats rubelliet. Er zijn zelfs twee keer zoveel diamanten gebruikt als in het origineel.

Geen pottenkijkers
De echte Tsarenkroon behoort tot de permanente expositie in de schatkamer van het Diamant Fonds van de Russische Federatie, en mag het land niet verlaten. Het model komt vandaag aan in Amsterdam, en zal met een exclusief transport naar de Hermitage aan de Amstel gebracht worden. Het tijdstip en de route die wordt afgelegd, worden bewust niet bekendgemaakt. Dat is om pottenkijkers te weren. 

De kroon is één van de topstukken van de tentoonstelling 'Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage'. De tentoonstelling is te bezoeken van 18 juni 2016 tot en met 15 januari 2017.