Whatsapp

Noord-Holland

NH Peilt: 'Prijs pakje sigaretten moet naar 23 euro'

9 juni 2016, 11.53 uur · Aangepast 9 juni 2016, 17.44 uur

NH PEILT Om roken te ontmoedigen moet de prijs van een pakje sigaretten flink omhoog, blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding.

Onderzoek
De accijns op sigaretten zou met 5 procent per jaar omhoog moeten. Het aantal rokers zal dan halveren en het levert de samenleving jaarlijks 1,7 miljard euro op. Dat hebben de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos Instituut onderzocht in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Ze hebben exact doorgerekend wat antirookmaatregelen opleveren en kosten.abc5media_video_0

Ongewijzigd beleid
Bij ongewijzigd beleid zal het aantal rokende Nederlanders nauwelijks dalen. In 2050 rookt dan nog steeds één op de zes Nederlanders. De zorgkosten nemen met 2,5 miljard toe.

Dure sigaretten
Als de tabaks-accijns jaarlijks met 5 procent stijgt, daalt het aantal rokers met 2,5 miljoen mensen. Minder ziekten en een hogere arbeidsproductiviteit leveren de samenleving 1,7 miljard euro per jaar op. Volgens dit scenario kost een pakje sigaretten in het jaar 2050 23 euro.

Fabeltje
KWF Kankerbestrijding is blij met de bevindingen. 'Ze ontkrachten het veelgehoorde fabeltje dat rokers goed zijn voor de maatschappij, omdat ze de schatkist spekken en eerder doodgaan', zegt KWF-directeur Michel Rudolphie. Hij biedt het onderzoek vandaag aan in Den Haag aan staatssecretaris Van Rijn.

Wat vind jij?
Is het een goed idee om de prijs van een pakje sigaretten te verhogen naar 23 euro om het roken te ontmoedigen? We horen graag hoe jij daar over denkt!

NH Peilt is de hele dag online en om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio te horen. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Whatsapp