Ga naar Content
Noord-Holland

Lion Tokkie krijgt brief en belofte van Rutte: "Niet leuk als je naam zo wordt gebruikt"

6 juni 2016, 16.07 uur · Aangepast 6 juni 2016, 20.09 uur
Door: · Foto: Beeldbewerking NH Nieuws

ILPENDAM Goed nieuws voor Lion Tokkie uit Ilpendam. De man die het spuugzat is dat zijn achternaam wordt gebruikt als synoniem voor aso, heeft een brief gekregen van premier Rutte. Die belooft de naam Tokkie niet meer te gebruiken 'als typering voor mensen die in zijn ogen geen positieve bijdrage aan de samenleving leveren'.

Dat schrijft Rutte in een brief aan Lion Tokkie. De brief is een reactie op een oproep die de gekwetste Ilpendammer laatst deed. Hij was het negatieve gebruik van zijn naam zo zat dat hij iedereen - de premier voorop - vroeg om dat niet meer te doen. 

Lees ook: Tokkie is het beu uitgelachen te worden

Rutte zegt in de brief dat hij de gevoelens van Tokkie goed begrijpt. "Het is gewoon niet leuk of prettig als je achternaam in een negatieve context wordt gebruikt, ongeacht of je ermee wordt bedoeld." Het is nooit de bedoeling van de premier geweest hem verdriet te doen, zegt hij er ook nog bij. 

De naam Tokkie kreeg in 2003 landelijke bekendheid door een tv-documentaire over een 'aso-familie' uit Amsterdam. Later maakte SBS nog een docusoap over de Tokkies. De naam belandde zelfs in het woordenboek als synoniem voor asociaal gedrag.

'Erg blij'
Lion Tokkie is erg blij met de brief van de premier. "Hij zegt impliciet dat hij spijt heeft", reageert de Ilpendammer. "Excuses hoef ik niet te hebben, ik vraag vooral begrip. Niemand realiseert zich dat er een familie achter de term 'tokkie' zit. Ik was als de dood dat het als oneliner in de campagne voor de verkiezingen gebruikt zou gaan worden."