Ga naar Content
Noord-Holland

Zo houd je je huid gezond: tien fabels over anti-zonnebrandcrème

6 juni 2016, 17.03 uur · Aangepast 6 juni 2016, 20.17 uur
Door: · Foto: ANP / Martijn Beekman

AMSTERDAM Omdat de weergoden ons voorlopig goed gezind zijn, blijft het belangrijk om jezelf goed in te smeren. Maar wat moet je echt weten over anti-zonnebrandcrème en wat mag je vergeten? We zochten het voor je uit.

1. In de schaduw verbrand je niet
Omdat UV-straling wordt weerkaatst door water, zand en steen, wordt je in de schaduw ook blootgesteld aan schadelijke straling. Daarom is het belangrijk dat je je ook insmeert als je je onder een parasol nestelt. 

2. Zonneolie beschermt je huid ook
Dit is absoluut niet waar. Olie zorgt, net als water, dat de zonnestralen op je huid worden vergroot. Je wordt dus sneller bruin als je een minder gevoelige huid hebt, maar je huid loopt hierdoor ook schade op omdat de gevaarlijke stralingen niet worden gefilterd. 

3. Je hoeft je alleen in te smeren in de zomer
Straling van de zon is altijd schadelijk voor je huid, of het nu winter of zomer is. Wil je jezelf goed beschermen, smeer je gezicht en handen dan ook in als je op een bewolkte, frisse dag naar buiten gaat.

4. Duurdere anti-zonnebrandcrème werkt beter dan goedkopere
Alle zonnebrandcrèmes moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen. Een crème met factor 30 in een fles van 10 euro moet dus net zo goed beschermen als een fles van dezelfde factor van 100 euro. Het verschil in prijs wordt bepaald door de merknaam, het type fles (spray of smeren) en zaken als de vettigheid, geur en kleur van een crème.

5. Je wordt niet bruin als je je insmeert
Ook als je je insmeert wordt je bruin, alleen gaat het veel geleidelijker. Heel begrijpelijk dat je snel bruine benen wilt hebben, maar als je gezond oud wilt worden, is insmeren toch echt beter.

Lees ook: Zomer voorlopig nog niet weg

6. Je hoeft je maar 1 keer per dag in te smeren
Ga je de hele dag naar buiten? Smeer je dan om de twee à drie uur opnieuw in. Door te zweten of te zwemmen, verdwijnt de anti-zonnebrandcrème van je huid. Ook waterproofcrème blijft niet de hele dag zitten.

7. Als je al bruin bent, hoef je niet meer te smeren
Dit is een groot misverstand. Het is mooi meegenomen als je van jezelf een donkere huid hebt of makkelijk bruin wordt. Schadelijke straling dringt echter ook door in donkerdere huid, alleen gebeurt dit minder snel en zie je minder goed dat je bent verbrand.

8. Zelfbruinende crème beschermt ook tegen zonnebrand
Dit is absoluut een fabel. Dergelijke crèmes werken alleen op de bovenste huidlaag, schadelijke straling dringt echter veel verder door in je huid. Ga je de zon in, smeer je dan altijd in met anti-zonnebrand. 

9. Waterproof zonnebrandcrème hoef je maar 1 keer per dag op te smeren
Ook dit is niet waar. Zelfs waterproof crèmes lossen op in water. 

10. Anti-zonnebrandcrème blijft eeuwig houdbaar
Net als voedsel blijft ook anti-zonnebrandcrème niet eeuwig houdbaar: door zuurstof en warmte gaat de werking achteruit. Op de fles of tube staat een icoontje van een pot met een getal: de houdbaarheid na opening. Hoe ouder de crème, des te slechter de filters erin hun werk doen. 

Kijk op de website van het KWF voor meer informatie over huidtypes en zonnebrand. Op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging vind je relevante regelgeving over zonnebrandcrèmes.