Ga naar Content

Tokkie is het beu uitgelachen te worden

ILPENDAM Er zijn een hoop achternamen te vinden in Noord-Holland waar je om kunt worden uitgelachen. Maar als je Tokkie heet, ben je behoorlijk aan de beurt. Voor Lion Tokkie uit Ilpendam is dat aan de orde van de dag.

In 2003 kwam een familie Tokkie veel in het nieuws door een langlopend burenconflict. Uiteindelijk werd er een documentaire over hen gemaakt en werden de "Tokkies" BN'ers en de naam een synoniem voor aso's.

Lion Tokkie is het misbruik van zijn achternaam goed beu, maar denkt er niet over om zijn naam te veranderen zoals sommige van zijn familieleden gedaan hebben. Elke keer als hij zijn familie naam onheus gebruikt wordt, klimt Lion in de pen of belt hij.

Na de nodige geintjes weet hij mensen toch vaak tot een verontschuldiging te krijgen. Maar het helpt niet, na excuusbrieven ziet hij dat ministers toch vaak zijn naam weer gebruiken om probleemgezinnen aan te duiden. Hij hoopt dat mensen zoals Mark Rutte het goede voorbeeld gaan geven en zijn naam niet langer zullen stigmatiseren.

Foto: NH Nieuws / Mischa Korzeca