Start van hoofdcontent

PURMEREND

nl

Ellenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen: drie generaties noodgedwongen onder één dak

31 mei 2016, 19.20 uur · Aangepast 26 oktober 2017, 15.03 uur · Door Gerie Smit & Marieke Pijlman

PURMEREND Wie een sociale huurwoning wil, staat jarenlang op de wachtlijst. In heel Noord-Holland is woningnood een groot probleem, maar op weinig plaatsen is er zo'n enorm tekort als in Purmerend.

Melanie (24) woont al sinds de geboorte van haar dochter Jade (3) bij haar moeder. Het lukt haar niet een woning te vinden. "Ik sta al vier jaar ingeschreven. Mijn vriend woont ook nog bij zijn moeder en staat zelfs al acht jaar ingeschreven", vertelt ze.

Lees ook: Boosheid bij vluchtelingendebat: "Het is al te vol in Purmerend"

"We balen er allebei heel erg van. We weten het niet meer", verzucht Melanie. "Mijn vriend komt hier iedere avond naartoe om Jade in bed te leggen. Daarna gaat hij weer naar zijn eigen huis om de volgende dag weer te gaan werken."

Ook voor haar moeder is soms zwaar. "Aan de ene kant is het heel gezellig, aan de andere kant is heel zwaar. In de zin van extra drukte. Het is me soms te veel. Maar wat moet je? Je kan ze niet op straat zetten. Het is toch je eigen vlees en bloed."

Lees ook: Wachttijd sociale huurwoning Purmerend 21 jaar

Geen plek
De gemeente wil wel extra huizen bouwen, maar staat met de rug tegen de muur. Op een paar oude bedrijfsterreinen na weten ze niet meer waar ze woningen moeten bouwen.

Als oplossing kijken ze naar de groene zone buiten de gemeente grens. De provincie is niet overtuigd dat de gemeente grenzen moeten worden opgerekt en wil niet dat er in het groen gebouwd wordt.

Wel zegt gedeputeerde Joke Geldhof dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid moet nemen en genoeg woningen moet bouwen voor haar bewoners. Voor 2040 wil de provincie dat er 240.000 extra huizen in Noord-Holland gebouwd worden.

Bekijk hier de hele aflevering over de woningnood:

abc5media_video_1