Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Chaos op Schiphol: na annuleringen nu ook stakingen

30 mei 2016, 17.17 uur · Aangepast 30 mei 2016, 18.35 uur · Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

SCHIPHOL Er heerst grote chaos op luchthaven Schiphol. Net nu KLM tientallen vluchten heeft geannuleerd wegens laaghangende bewolking, hebben beveiligers besloten het werk om 16.00 uur voor twintig minuten neer te leggen.

De acties zorgen steeds voor langere rijen wachtenden. Volgens onze verslaggever op Schiphol Doron Sajet is de chaos op de luchthaven compleet: vertrekhal 3 en 4 zijn helemaal gesloten, in de vertrekhallen 1 en 2 zijn slechts enkele rijen bij de veiligheidscheck open. Ook de personeelsingang is afgesloten, meldt hij.

Lees ook: Problemen door bewolking boven Schiphol: KLM annuleert tientallen vluchten

De beveiligers protesteren tegen het vastgelopen overleg over de arbeidsomstandigheden. Ze zeggen te worden blootgesteld aan te fel licht, te hoge temperaturen, storend geluid en ze moeten te lang staan. Vakbond FNV wil de druk op de ketel houden, en daarom is dit al de vijfde werkonderbreking van de beveiligers. Ook gisteravond werd het werk voor twintig minuten onderbroken.

Vertrek 3 en 4 zijn potdicht, dit is bij 1. Vertrek 2 enkele rijen open.
Personeelsingang ook dicht @rtvnh pic.twitter.com/DcNnA5M9xj

— Doron Sajet (@dsajet) 30 mei 2016

De luchthaven vindt de acties "onacceptabel en onaanvaardbaar". Volgens een woordvoerder is de luchthaven de stakers al voldoende tegemoetgekomen en is er dus geen reden meer om het werk neer te leggen. Schiphol heeft de FNV laten weten dat zij eventuele schade door de acties op de vakbond zal verhalen en juridische stappen overweegt.