Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Vier vragen en antwoorden over de uitbreidingsplannen van Schiphol in Haarlemmermeer

27 mei 2016, 22.19 uur · Aangepast 27 mei 2016, 22.49 uur

HAARLEMMERMEER Luchthaven Schiphol maakte vandaag bekend dat het plannen heeft om over twintig jaar fors uit te breiden in Haarlemmermeer. Maar wat houden die plannen eigenlijk precies in? Vier vragen en antwoorden.

Wat houden de plannen in?

 • Schiphol wil een nieuwe aankomst- en vertrekhal bouwen en een extra landingsbaan aanleggen. De terminal zou een vierde zijn, want in 2018 wil Schiphol ook vluchten vanaf Lelystad Airport verzorgen. Daarnaast wil de luchthaven in 2023 een extra terminal en pier op het huidige terrein openen. Een locatie voor de vierde aankomst- en vertrekhal heeft Schiphol ook al op het oog: tussen de A4, A5 en A9, pal tegen Badhoevedorp aan. De zevende baan staat gepland voor het gebied dat nu Schiphol-Rijk heet, tussen het zuidelijke deel van de Aalsmeerbaan en Rijssenhout en parallel aan de Kaagbaan.
 • Waarom juist hier? 

 • Wie op Schiphol overstapt op een andere vlucht, heeft geen zin in een lange reis tussen twee terminals. Daarom is het belangrijk dat de toekomstige terminal in de buurt ligt van de bestaande terminal. Bovendien komt de geplande locatie van de nieuwe terminal - precies tussen A4, A5 en A9 - de bereikbaarheid ten goede. 
 • Wat betekent dat voor de buurt? 

 • Met een extra landingsbaan neemt het aantal vliegbewegingen toe. Vooral inwoners van Rijsenhout, dat vlak ten zuiden van de nieuwe baan ligt, krijgen waarschijnlijk meer decibellen voor hun kiezen. Als de nieuwe terminal een eigen afslag op de A9 krijgt, zal het in ieder geval op die snelweg drukker worden. 
 • Hoe zeker zijn de uitbreidingsplannen? 

 • Onzeker, maar Schiphol is er graag vroeg bij. Omdat het om een scenario voor na 2035 gaat, kunnen zich de komende jaren ontwikkelingen voordoen die uitbreiding overbodig maken. De verwachting is dat het aantal passagiers de komende vijftien jaar met 25 miljoen zal groeien naar 85 miljoen. Maar als die groei om welke reden dan ook stokt, is de uitbreiding misschien niet nodig. 
 • De inwoners van Badhoevedorp wonen straks het dichtstbij de nieuwe terminal. Hoe denken zij over de uitbreidingsplannen?

  abc5media_video_0

  Bewerking NH Nieuws & Sjef Kenniphaas