Ga naar Content
Noord-Holland

Heemstede gaat Prorail dwingen spoorwegovergang Alverna te openen

27 mei 2016, 19.52 uur · Aangepast 27 mei 2016, 20.22 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

HEEMSTEDE Met dwangsommen van 10.000 euro per dag gaat Heemstede Prorail afdwingen de spoorwegovergang Alverna te openen. Dat heeft de gemeenteraad gisteren met een nipte meerderheid besloten.

Door regioverslaggever Geja Sikma

Heemstede wil dat de spoorwegovergang uiterlijk per 1 augustus open gaat, anders wordt per dag de dwangsom opgelegd. Twee jaar geleden sloot de spoorbeheerder de onbewaakte overgang af. 

Een woordvoerder van Prorail laat aan NH weten nog niet te weten of het hek nu ook daadwerkelijk snel weggehaald wordt. Daarover wordt volgende week besloten. Nederland kent nog ongeveer 80 onbewaakte spoorwegovergangen, waarvoor Prorail een oplossing wil. 

De gemeenteraad is sterk verdeeld, net als de bewoners van het dorp. Fietsers en wandelaars uit de nabijgelegen wijken willen snel kunnen oversteken naar het pittoreske landelijke gebied.

Lees ook: Spoorwegovergang Heemstede jaar dicht: "We missen ons Laantje van Alverna"

Bewoners van het Laantje van Alverna aan de overkant hebben ruim 400 handtekeningen ingezameld om de overgang dicht te houden, omdat ze de situatie te gevaarlijk vinden. 

Lees ook: Boze bewoners sluiten eigen weggetje af na opening spoorwegovergang Heemstede

De VVD en het CDA van Heemstede hadden tegen hun eigen college van B & W een amendement ingediend tegen openstelling, dat door twee leden van Heemsteeds Burger Belang en één lid van D66 werd gesteund. Maar met 1 stem meer besloot de gemeenteraad toch voor heropening van de spoorwegovergang.