Ga naar Content
Noord-Holland

Brandweer Enkhuizen regelmatig buiten dienst: "Het is nu gewoon onveilig als er brand is"

27 mei 2016, 11.00 uur · Aangepast 27 mei 2016, 18.40 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

ENKHUIZEN Grote zorgen om de veiligheid in Enkhuizen. Uit onderzoek van NH blijkt namelijk dat de brandweer regelmatig te weinig mensen heeft om een brandweerwagen op pad te sturen. Als er dan brand uitbreekt moeten korpsen uit omliggende regio's komen opdraven, en die zijn veel langer onderweg.

Van onze verslaggever Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

"In Enkhuizen is het nu gewoon onveilig als er brand is", vertelt een anonieme klokkenluider aan NH. Doordat veel vrijwilligers weg moesten of vrijwillig zijn vertrokken uit onvrede is er regelmatig sprake van onderbezetting in de West-Friese stad. Om een tankautospuit brandweerwagen te laten uitrukken zijn vijf brandweermannen en een bevelvoerder nodig, en die zijn vaak niet beschikbaar. 

Daardoor moet de brandweer zich regelmatig buiten dienst laten stellen, op sommige dagen gebeurde dat wel eens tien uur per dag. Zo blijkt uit cijfers van de veiligheidsregio in handen van NH. Bijvoorbeeld in januari blijkt dat de brandweer zich 17 keer, voor in ieder geval enkele uren, buiten dienst heeft laten stellen en in februari 8 keer. Ook in de maanden maart en april gebeurde dit zeker minimaal tien keer per maand.

Lees ook: Brandweer in Noord-Holland Noord steeds vaker te laat

"De hoogwerker is vaak nog wel te bemannen, daar zijn maar drie mensen voor nodig. Maar de tankautospuit waarmee het meeste wordt gereden moet dus vaak vervangen worden. Als er dan brand is moet die uit Andijk of Stede Broec komen. Dan zijn ze zomaar tien minuten langer onderweg. En dat kan cruciaal tijdverlies zijn."

'Veiligheid niet in het geding'
De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord erkent de problemen in Enkhuizen, maar zegt dat de veiligheid niet in het geding is. "In Enkhuizen is er vaker onderbezetting dan ons lief is. Voor de regionalisering werkten er drie beroepsbrandweermensen op kantoor. Bij een melding konden deze samen met vrijwilligers een brandweerwagen bemensen. Deze mensen worden nu elders ingezet," zo laat een woordvoerder in een reactie weten. 

Hij vervolgt: "Een belangrijke maatregel om onderbezetting te voorkomen, is variabele voertuigbezetting. Dit biedt posten de mogelijkheid om met vier brandweermensen uit te rukken in plaats van met zes. Dat introduceren we dit jaar onder meer in Enkhuizen. We kijken ook of het mogelijk is om overdag weer een of meerdere beroepsbrandweermensen de post te laten ondersteunen. Daarnaast zijn we op zoek naar extra brandweervrijwilligers."

Het uitrukken met een kleinere ploeg betekent wel dat er vanaf een andere locatie nog een eenheid moet uitrukken, omdat bij een woningbrand er altijd zes brandweermensen aanwezig moeten zijn. En over die aangedragen oplossing heeft de anonieme bron z’n twijfels. "In Hellevoetsluis ging dat vorige week nog helemaal mis bij een brand waar een echtpaar om het leven kwam. De eerste ploeg moest toen wachten op de tweede die te laat bij de woning kwam, Of die mensen het anders overleefd hadden weet ik niet. Maar des te eerder je er bent, des te beter."