Ga naar Content
Noord-Holland

VVD Huizen wil eerherstel voor 'foute oorlogsburgemeester' Hendrik Vlug

27 mei 2016, 00.16 uur · Aangepast 27 mei 2016, 00.43 uur
Door: · Foto: Google Streetview

HUIZEN De VVD-fractie in de gemeente Huizen wil dat er een schilderij van oorlogsburgemeester Hendrik Vlug in de portrettengalerij in het gemeentehuis wordt opgehangen. Al zijn voorgangers en opvolgers hangen er wel, maar vanwege veronderstelde sympathie voor de nazi's wordt zijn gezicht tot op heden geboycot.

De VVD-fractie baseert zich op een nog niet gepubliceerd boek van Bonnie Kriek-Okkema: De verkeerde burgemeester, het geheim van de Gooise Goudkust. Uit dat boek zou blijken dat Vlug als burgemeester fouten heeft gemaakt, maar geen foute burgemeester was. Vlug was tussen 1939 en 1946 burgemeester van het vissersdorp.

Hoewel Vlug na zijn periode in Huizen werd aangesteld als burgemeester van Leerdam, zijn het vooral de roddels over zijn veronderstelde NSB-sympathieën die beklijven. "Waarom moet deze man verzwegen worden?", vertelt Kriek-Okkema aan NH. "Waarom mag niemand weten dat hij opnieuw burgemeester is geworden? En waarom moet deze 'mythe' over de foute oorlogsburgemeester in de lucht gehouden worden?"

'Tientallen verrassende feiten'
VVD-raadslid Carel Bikkers ziet de verschijning van het boek als het ultieme moment om de reputatie van de voormalig burgervader in ere te herstellen. "Een boek met tientallen verrassende feiten over Huizen in de Tweede Wereldoorlog", noemt Bikkers het boek van . "En een boek met niet te weerleggen feiten over de Huizer burgemeester Hendrik Vlug."

Omdat Vlug de enige oorlogsburgemeester was die na de oorlog eerherstel van de landelijke overheid heeft gekregen, vindt Bikkers het niet meer dan vanzelfsprekend dat hij dat ook in Huizen krijgt.