Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Minister overweegt belverbod op de fiets na dood Kortenhoever Tommy-Boy (13)

26 mei 2016, 17.34 uur · Aangepast 26 mei 2016, 20.55 uur · Foto: NH Nieuws / Sam Hagens

DEN HAAG Minister Schultz van Verkeer heeft vanmiddag laten weten dat ze toch laat onderzoeken of een verbod voor bellen op de fiets kan worden ingevoerd. Dat heeft ze gezegd tegen RTL Nieuws.

Eerder zei de minister nog dat een dergelijk verbod er niet zou komen, omdat het niet te handhaven zou zijn. 

Aanleiding om toch een onderzoek in te stellen is een bezoek van de vader van Tommy-Boy aan de Tweede Kamer, schrijft RTL. De 13-jarige jongen uit Kortenhoef kwam vorig jaar om het leven toen hij bellend op de fiets werd aangereden door een automobiliste. De automobiliste viel niets te verwijten.

Lees ook: Emotionele oproep van vader doodgereden Tommy-Boy: "Doe die telefoon weg op de fiets"

Tommy-Boys vader Michael Kulkens wil dergelijke ongelukken in de toekomst voorkomen en deed daarom in februari een emotionele oproep aan de fietsende jeugd. "Waarom rijden er nog zo veel fietsers al slingerend over de weg, kijken ze niet uit en horen ze je niet omdat ze niet even zonder mobiel kunnen op de fiets?", vroeg hij zich toen af. "Voor Tommy-Boy is het te laat, achteraf praten."

Michael is "heel erg blij" met het nieuws, vertelt hij aan NH. "Dit betekent dat de politiek het serieus neemt. Internetgebruik op mobieltjes is vele male hoger dan in het verleden en er gebeuren veel meer ongelukken mee dan in de rapporten staan." Hij hoopt dat mensen zich bewust worden van de gevolgen van internetten op de fiets en dat een eventuele campagne net zo zal aanslaan als die tegen alcohol in het verkeer. 

abc5media_audio_0