Brandweer in Noord-Holland Noord steeds vaker te laat

ALKMAAR De brandweer in Noord-Holland Noord komt steeds vaker te laat. Dat blijkt het jaarverslag van de Veiligheidsregio, dat in handen is van NH. Het gevolg is dat er mogelijk doden vallen.

Van onze verslaggever Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Elke seconde telt als er brand is en daarom is het van levensbelang dat de brandweer zo snel mogelijk aanwezig is. Dat blijkt in het noordelijk deel van provincie vaak niet te lukken. "Men scoort gewoon te laag en dat betekent de brandweerauto gewoon te laat komt bij een brandend gebouw", zegt Ruud van Vliet, oud-brandweerman in Alkmaar en bestuurslid van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers. Dat gaat, zo denkt hij, ten koste van de veiligheid. "Je kan verwachten dat er meer slachtoffers gaan vallen en ook onder brandweermensen, want die doen altijd hun stinkende best om te redden wat er te redden valt." 

Texel en Drechterland hebben traagste brandweer
Gemiddeld haalt de brandweer in ruim 40 procent van de gevallen de opkomsttijd van acht minuten niet. In sommige gemeenten is de situatie echter nog veel erger. Dat blijkt uit cijfers van de Veiligheidsregio die NH heeft ingezien. Texel en Drechterland scoren het slechtst. Hier komt de brandweer slechts in 21 procent van de gevallen op tijd. Alleen de gemeente Alkmaar haalt de wettelijke norm nog.

Lees ook: Vrijwilligers lopen massaal weg bij brandweer: "Dit gaat een keer fout!"

Oorzaak van het probleem is de leegloop bij de vrijwillige brandweer, zegt oud-brandweerman en Castricummer Arnold Res. Hij heeft de afgelopen jaren meegemaakt hoe veel van zijn collega's zijn vertrokken. "Soms zijn er te weinig mensen om überhaupt een brandweerwagen uit te laten rukken. Die moet vervolgens dan uit een andere regio komen, en dat duurt gewoon langer", aldus Res.


Van Vliet, die namens die vrijwilligers spreekt, is kritisch, maar maakt ook een kanttekening. "Aan de brandweervrijwilligers ligt het niet, die zijn heel snel. Landelijk gezien doen ze het nog niet slecht." Hij gelooft wel dat de Veiligheidsregio van goede wil is, maar het resultaat is nog onvoldoende. Één ding staat vast: "Dat cijfer moet beter."

'Niet onveilig in de regio'
Steven van de Looij, regionaal commandant brandweer bij veiligheidsregio Noord-Holland Noord, erkent dat de cijfers beter moeten. Hij benadrukt dat de brandweer met een regionaal gemiddelde aanrijtijd van 8,5 minuut niet ver onder de norm zit. "Ondertussen doen we er van alles aan om nog sneller bij een brand te zijn. We willen met minder mensen op een brandweerwagen uitrukken (4 in plaats van 6), waardoor we sneller weg kunnen. Ook willen we meer beroepsbrandweerlieden op kazernes plaatsen waar weinig mensen beschikbaar zijn en zijn we op zoek naar meer vrijwilligers."

Als je wilt zien hoe het gesteld is in jouw gemeente kun je dat bekijken in onderstaande kaart.

 

 

Meer over dit onderwerp:
brandweer Noord-Kennemerland alkmaar
Deel dit artikel:

Recent nieuws