Ga naar Content
Noord-Holland

Hollands Kroon veiligste gemeente van Noord-Holland: waar staat de jouwe?

21 mei 2016, 11.06 uur
Door: · Foto: ANP / Lex van Lieshout

ANNA PAULOWNA Hollands Kroon is de veiligste gemeente van Noord-Holland. De noordelijke gemeente blijft daarmee Beemster op nummer twee en Edam-Volendam op nummer drie voor.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD, waar de krant politiecijfers over 2015 voor gebruikt. Landelijk gezien staat Hollands Kroon op plekje 321 van de 385. Beemster staat op 304 en Edam-Volendam op 289. Ook Waterland (278), Drechterland (268) en Stede Broec (240) doen het goed.

Alle soorten criminaliteit waar het AD naar keek, daalden in 2015 in Hollands Kroon. Er werden vooral veel minder zakken gerold.

In Edam-Volendam werden juist meer zakken gerold, maar dat komt vermoedelijk door de toeristische natuur van deze gemeente. In toeristische gemeenten worden sowieso veel meer zakken gerold.

Slechtste

De onveiligste gemeente van Noord-Holland is Amsterdam. De hoofdstad van het land staat ook landelijk gezien op nummer één.

Opvallend is dat Ouder-Amstel met een tiende plek ook in de top tien staat. Voorts staat ook Zandvoort er met een twaalfde plek slecht voor. In die beide gemeentes wordt vooral veel uit auto's en motors gestolen, ingebroken in woningen en vindt veel vernieling plaats.

Van de 96 gemeenten die in de onveiligste categorieën vallen, liggen er 23 in Noord-Holland. Die liggen vooral rondom Amsterdam, de zuidelijke Noordzeekust en in het Gooi. Zo staat Diemen op 28, Huizen op 32 en Den Helder op 34.

Bekijk de hele lijst bij het AD.